VIDEO Primul aeroport deschis în România în ultimii 50 de ani. Cum arată și spre ce orașe se poate zbura de pe Brașov - Ghimbav

VIDEO Primul aeroport deschis în România în ultimii 50 de ani. Cum arată și spre ce orașe se poate zbura de pe Brașov - Ghimbav

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2023

Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav va începe oficial să funcționeze joi și primele avioane vor decola către câteva orașe din Europa. Cât de greu a fost construit aeroportul? Care sunt destinațiile și companiile? Cum arată aeroportul?

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Aeroportul Brașov este primul construit în România în ultimii 50 de ani și primul din Europa de Est pe care traficul aerian este dirijat de la distanță, prin sistemul Remote Tower, scrie Hotnews.ro.

CNAIR caută soluții tehnice pentru ca Transfăgărășanul să rămână deschis circulației o perioadă cât mai lungă anual, între Piscul Negru și Cabana Bâlea Cascadă CITEȘTE ȘI CNAIR caută soluții tehnice pentru ca Transfăgărășanul să rămână deschis circulației o perioadă cât mai lungă anual, între Piscul Negru și Cabana Bâlea Cascadă

Valoarea totală a lucrărilor la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav se ridică la 140 de milioane de euro.

Aeroportul a fost inaugurat pentru public pe 10 și 11 iunie cu concerte și artificii, iar pe 15 iunie se va efectua primul zbor, un avion Tarom urmând să vină de la București, pilotat de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru Prunariu. Vor veni oficialități, va fi ceremonie cu fanfară, discursuri și covor roșu.



După această dată, aeroportul va deveni funcțional, iar primul zbor programat este pe data de 15 iunie, la ora 12.50, către Stuttgart (2 ore și 10 minute, operator Dan Air).

Succesul aeroportului va depinde de mai multe lucruri. Vor fi serioase companiile și nu vor anula multe zboruri? Va exista finanțare? Vor fi convinse câteva companii cunoscute să opereze curse la Brașov?

Către ce destinații se poate zbura de la Brașov

Dan Air, o companie românească puțin cunoscută, are zboruri către Nurnberg, Munchen, Barcelona, Bruxelles și Stuttgart. Inițial compania anunțase mai multe destinații, dar unele au fost anulate. Pe site compania are o promoție, 5.000 de bilete costând 49 euro.

Wizz Air a anunțat zboruri Brașov - Luton (din 2 august) și Brașov - Dortmund (din 2 septembrie).

Record de viteză CFR, pe unul dintre cele mai mari inele feroviare din Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI Record de viteză CFR, pe unul dintre cele mai mari inele feroviare din Europa Centrală și de Est

Lista destinațiilor se poate schimba, unele noi pot apărea, altele pot dispărea. Fiind vorba despre un aeroport aflat la început este inposibil de estimat cum vor merge lucrurile.

Din 15 iunie va exista și o linie de autobuz de la gara Brașov către aeroport, din oră în oră, între 6.00 și 18.00. Linia „A1” va fi una de tip expres, cu opriri doar în anumite puncte semnificative pentru mobilitatea orașului și va lega zonele Gara CFR – Centrul Civic – Livada Poștei – Bartolomeu de terminalul aeroportului. Biletul costă 4 lei.

VIDEO Primul aeroport deschis în România în ultimii 50 de ani. Cum arată și spre ce orașe se poate zbura de pe Brașov - Ghimbav
Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Istoria lungă a aeroportului din Brașov

Primele propuneri pentru construirea unui aeroport la Brașov au fost în anii 90, iar un studiu al unor specialiști danezi și concluzia a fost că Brașovul nu putea construi un aeroport până în anul 2000, pentru că o asemenea investiție nu s-ar justifica din punct de vedere economic și nici nu s-ar găsi investitori capabili să o facă.

Brașovul a avut aeroport civil și între anii 1955 - 1960 (pe Str. 13 Decembrie, dar vorbim despre o perioadă în care foarte puțini zburau cu avionul.

Despre aeroportul Brașov s-a vorbit mult în ultimii 20 ani, lucrările au început în 2012, iar pista a fost realizată acum șase ani și au urmat alți ani de stagnare, până în primăvara lui 2020.

FOTO Anunț: Când se va deschide Transalpina CITEȘTE ȘI FOTO Anunț: Când se va deschide Transalpina

După cum relatează publicația Bună Ziua Brașov - într-un istoric al proiectului pe 15 aprilie 2008, în prezența ministrului Transporturilor de la acea vreme, brașoveanul Ludovic Orban, a fost inaugurat șantierul Aeroportului, la momentul respectiv planul fiind ca acesta să fie realizat și operat de concernul canadian Intelcan. Proiectul s-a împotmolit.

Proiectul a fost reluat, dar au apărut amânările

Consiliul Județean Brașov a decis să se ocupe singur de investiție. În anul 2012 a fost semnat contractul pentru realizarea pistei de aterizare, lucrările la aceasta fiind finalizate în luna octombrie a anului 2014. Pista are o lungime de 2.820 de metri și o lățime de 45 de metri.

În 2018 s-au desfășurat lucrările de execuție a căii de rulare și a platformei de îmbarcare-debarcare, în paralel cu extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare.

În luna august a 2019 a fost semnat contractul pentru proiectarea și construirea terminalului de pasageri. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în luna martie a anului 2020, iar clădirea a fost terminată în 15 luni.

VIDEO Primul aeroport deschis în România în ultimii 50 de ani. Cum arată și spre ce orașe se poate zbura de pe Brașov - Ghimbav

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

De data asta chiar s-a făcut

În 2021 s-a lucrat intens la infrastructură, iar în aprilie 2022 au fost recepționate lucrările la Terminalul Aeroportului Internațional Brașov. În toamna lui 2022 a început montarea echipamentelor de radionavigație, iar la final de an s-au desfășurat zborurile de calibrare a acestor echipamente.În luna mai 2021 ROMATSA a decis ca zborurile pe Aeroportul Internațional Brașov să fie controlate și dirijate de la Centrul de Dirijare DSNAR Arad, prin intermediul soluției de „turn virtual la distanță” - remote tower.

Mercedes-Benz a primit omologare pentru mașini autonome de nivel 3 în California, înaintea celor de la Tesla CITEȘTE ȘI Mercedes-Benz a primit omologare pentru mașini autonome de nivel 3 în California, înaintea celor de la Tesla

Există și planuri de extindere pe viitor, dacă aeroportul va fi un succes comercial. CJ Brașov estimează că, dacă în 2026 s-ar atinge pragul de un milion de călători, se va impune construcția unui al doilea terminal.

Acesta ar urma să fie realizat în perioada 2027 - 2033, cu o valoare estimată a investiției de peste 23 milioane de euro. Lucrările ar urma să fie finanțate în proporție de 92% din veniturile de exploatare a aeroportului, diferența de 8% urmând a fi asigurată din alte surse (subvenții, bugetul de stat sau fonduri europene).

viewscnt
Afla mai multe despre
aeroport
ghimbav
brasov