Dividendele corporative la nivel global au atins un maxim istoric

Dividendele corporative la nivel global au atins un maxim istoric
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2024

Dividendele corporative la nivel global au atins un maxim istoric de 1.660 miliarde de dolari în 2023, plățile record ale băncilor reprezentând jumătate din creștere, a arătat un raport publicat miercuri, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

La nivel mondial, 86% dintre companiile listate fie au crescut dividendele, fie le-au menținut, potrivit raportului trimestrial realizat de Janus Henderson Global Dividend Index (JHGDI), care a estimat, de asemenea, că plățile de dividende vor atinge un nou record de 1.720 miliarde de dolari în acest an, scrie News.ro.

 Liviu Voinea - reprezentant al României la Banca Mondială, după ce a fost la FMI CITEȘTE ȘI Liviu Voinea - reprezentant al României la Banca Mondială, după ce a fost la FMI

Cei mai mari plătitori de dividende din lume în 2023 au fost Microsoft, urmată de Apple și Exxon Mobil.

Valoarea totală a dividendelor corporative a crescut de la 1.570 miliarde de dolari în 2022, cu o creștere subiacentă - care ține cont de mișcările valutare, dividendele speciale, modificările de timp și modificările indicelui - de 5% față de 2022, a declarat managerul de active din Marea Britanie Janus Henderson.

”Fluxul de numerar al corporațiilor a rămas puternic în majoritatea sectoarelor și acest lucru a oferit o mulțime de putere pentru dividende și răscumpărări de acțiuni”, a declarat Ben Lofthouse, directorul pentru venituri din acțiuni globale la Janus Henderson.

Potrivit datelor LSEG, creșterea câștigurilor pentru S&P 500 în trimestrul al patrulea al anului 2023 era de așteptat să ajungă la 9% în termeni anuali.

Ratele ridicate ale dobânzilor au sporit marjele băncilor, iar băncile au plătit acționarilor un record de 220 de miliarde de dolari în 2023, cu o creștere subiacentă de 15% față de 2022 și continuând o revenire după ce plățile bancare au fost înghețate în timpul pandemiei.

Orice impact pozitiv al dividendelor bancare mai mari a fost aproape în întregime compensat de reducerile din sectorul minier, arată raportul, deoarece prețurile mai scăzute ale mărfurilor au afectat profiturile din minerit.

Reduceri semnificative de dividende de către cinci companii importante – companiile miniere BHP și Rio Tinto, precum și Petrobras și Intel a redus rata de creștere a dividendelor globale în 2023 cu 2 puncte procentuale.

”Dincolo de aceste două sectoare (bancar și minerit), al căror impact a fost neobișnuit de mare, am observat o creștere încurajatoare din industrii la fel de variate precum vehiculele, utilitățile, software-ul, alimentația și inginerie, demonstrând importanța unui portofoliu diversificat”, se arată în raport.

Medisprof s-a împrumutat pentru construirea unui spital CITEȘTE ȘI Medisprof s-a împrumutat pentru construirea unui spital

Pe o bază geografică, Europa (cu excepția Regatului Unit), a fost un motor cheie de creștere, contribuind cu două cincimi la creșterea globală, deoarece plățile au crescut cu 10,4%, la 300,7 miliarde dolari.

Japonia a avut, de asemenea, o contribuție majoră, deși a fost oarecum temperată de un yen slab, se arată în raport.

În timp ce Statele Unite au avut cea mai semnificativă contribuție la creșterea dividendelor globale datorită dimensiunii sale, o rată de creștere de 5,1% a fost în concordanță cu media globală.

Dividendele piețelor emergente au rămas neschimbate, Janus Henderson subliniind reduceri abrupte în Brazilia și creștere slabă în China.

Janus Henderson vede încă o creștere de 5% a dividendelor corporative în acest an, până la 1.720 miliarde de dolari.

Chiar dacă creșterea rapidă a dividendelor bancare este probabil să încetinească, scăderile rapide din sectorul minier ar putea fi, de asemenea, mai puțin afectatee, a spus Lofthouse.

”Prețurile energiei rămân ferme, astfel încât dividendele din sectorul petrolului par bine susținute, iar sectoarele mari defensive, cum ar fi sănătatea, alimentele și bunurile de consum de bază, ar trebui să continue să facă progrese constante”, a arătat acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
dolari
companii
banci