Tranzacție surpriză - Magazinele SMYK din România au fost vândute

Tranzacție surpriză - Magazinele SMYK din România au fost vândute
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 14 mar 2024

Grupul Accession Capital Partners (ACP), cu baza la Viena, implicat anterior în dezvoltarea unor afaceri precum Euroins, Amethyst și Carpatina, cumpără lanțul polonez de magazine SMYK, cu 31 de unități în România, de la fondul britanic de investiții Bridgepoint.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Afacerea este perfectată prin intermediul celui de-al cincilea fond lansat, în urmă cu un an, de ACP, având un buget de 300 milioane euro pentru investiții în Europa Centrală, relevă datele analizate de Profit.ro. Baza de investitori ai acestui vehicul este formată din companii de asigurări, fonduri de pensii, bănci, inclusiv Fondul European de Investiții.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În tranzacția de buyout este implicat și CEO-ul SMYK, Michał Grom.

PepsiCo, cu două fabrici locale, își avertizează investitorii în legătură cu taxa pe zahăr din România. O altă problemă: consolidarea din retail pune presiune pe prețuri CITEȘTE ȘI PepsiCo, cu două fabrici locale, își avertizează investitorii în legătură cu taxa pe zahăr din România. O altă problemă: consolidarea din retail pune presiune pe prețuri

SMYK, un brand prezent pe piață de 45 de ani, comerciant de jucării și îmbrăcăminte pentru copii, operează în prezent o rețea de peste 280 de magazine în Polonia, România și Ucraina, precum și o platformă de comerț electronic.

În România, retailerul a ajuns la 31 de magazine. A încheiat anul 2022, ultimul raportat, cu afaceri de 124,5 milioane lei, o pierdere de 3,6 milioane lei și 218 angajați.

O franciză Starbucks din Orientul Mijlociu concediază personalul din cauza impactului boicotului provocat de războiul Israel-Hamas CITEȘTE ȘI O franciză Starbucks din Orientul Mijlociu concediază personalul din cauza impactului boicotului provocat de războiul Israel-Hamas

Compania a fost lansată în 1952, la Varșovia, iar ulterior s-a extins în Turcia, Rusia, Ucraina, urcând în paralel numărul de magazine în Polonia. În 2008 a cumpărat rețeaua Spiele Max din Germania.

În 2016, lanțul a fost cumpărat de fondul de investiții Bridgepoint de la Empik Media & Fashion, grup de comercianți cu amănuntul din Varșovia, într-o tranzacție în valoare totală de 247 de milioane de euro.

FOTO Lagardère Travel Retail deschide primele sale magazine Duty Paid în România CITEȘTE ȘI FOTO Lagardère Travel Retail deschide primele sale magazine Duty Paid în România

Pentru anul trecut, veniturile totale sunt estimate la 2,1 miliarde zloți (490,2 milioane euro).

În 2022, Profit.ro anunța că ACP are la dispoziție 90 de milioane de euro, vizând însă să ajungă la un capital de 150-200 de milioane de euro, și vrea să realizeze circa 20 -25 de tranzacții.

Ulterior, în vara anului trecut, Profit.ro a anunțat că ACP cumpără un pachet de acțiuni la furnizorul de servicii de imagistică Medicales.

Grupul ACP, bazat în Viena, este prezent în regiune de 20 de ani și în România din 2007. Este printre primele fonduri de strategii multiple din regiune, în contextul în care piața este dominată de fondurile de tip private equity.

FOTO Brand polonez de modă își pregătește intrarea în România CITEȘTE ȘI FOTO Brand polonez de modă își pregătește intrarea în România

În România, ACP a furnizat capital de extindere companiei Amethyst pentru dezvoltarea unei rețele de 20 de centre de radioterapie, a asistat Carpatina în achiziția Herculane Water și a finanțat dezvoltarea fabricii Pet Star Holding din Slobozia, cel mai mare producător de preforme PET din zona Balcanilor. Fondul de investiții a sprijinit financiar și expansiunea companiei de asigurări Euroins, din Bulgaria.

Grupul a investit, prin 5 fonduri, peste 1,1 miliarde de euro în 57 de afaceri din Europa Centrală și de Est.

Bridgepoint, listat la Bursa de Valori din Londra, este unul dintre cele mai mari fonduri de investiții, având în portofoliu active de peste 39,5 miliarde euro și o prezență puternică în Europa, SUA și China.

În 2019 a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al QualiTest, unul din liderii pieței globale de testare soft, care a deschis recent un centru R&D în România, în colaborare cu Playtika.

Plafonarea prețurilor în România. Care a fost impactul măsurilor CITEȘTE ȘI Plafonarea prețurilor în România. Care a fost impactul măsurilor

În 2018, grupul medical suedez Diaverum, cel mai mare jucător independent din servi­ciile de dializă la nivel global, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, intrat în România în 2011 prin achiziția centrelor de dializă Dialmed de la Polisano, a preluat afacerile din România ale producătorului de dispozitive medicale și farmaceutice Rontis, controlat de o corporație multinațională cu sediul central în Elveția. 

În 2015, Diaverum, tot cu Bridgepoint în spate, a încheiat un acord pentru achiziția celor 15 clinici IHS din România, devenind astfel al doilea jucător de pe piața de profil, după Fresenius. 

viewscnt
Afla mai multe despre
smyk
magazin