Achiziția Enel România a contribuit cu peste o treime la profitul de anul trecut al grecilor de la PPC

Achiziția Enel România a contribuit cu peste o treime la profitul de anul trecut al grecilor de la PPC
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 apr 2024

Achiziția principalelor operațiuni din România ale grupului italian Enel, finalizată în octombrie 2023, a contribuit cu peste o treime la profitul pe anul trecut al Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Profitul înainte de impozitare s-a ridicat la 622 de milioane de euro, comparativ cu pierderile de 26 de milioane de euro din 2022, în principal ca urmare a îmbunătățirii profitabilității operaționale. Rezultatele înainte de impozitare au fost, de asemenea, influențate pozitiv de câștigul de 234 milioane de euro înregistrat în urma achiziției operațiunilor Enel din România, evidențiind evaluarea atractivă obținută de PPC în tranzacție″, au transmis grecii.

VIDEO Chinezii au început mai devreme lucrul pe singura autostradă din România construită de ei CITEȘTE ȘI VIDEO Chinezii au început mai devreme lucrul pe singura autostradă din România construită de ei

La momentul finalizării tranzacției, PPC a anunțat că a plătit circa 1,24 miliarde euro pe participațiile italienilor la companiile Enel din România. În raportul preliminar pe 2023 al companiei grecești, costul total al achiziției Enel România apare ca fiind de 1,43 miliarde euro.

De asemenea, profitul operațional recurent EBITDA al PPC a crescut cu 35% anul trecut, la 1,3 miliarde euro, grație contribuției mai mari a activității de distribuție și achiziției operațiunilor Enel din România.

Consiliul Legislativ, despre taxarea de Guvern a concediilor medicale: Nu pot fi purtătoare de CASS, pentru că ar contrazice noțiunea de asigurare, iar indemnizațiile sunt plătite de asigurați CITEȘTE ȘI Consiliul Legislativ, despre taxarea de Guvern a concediilor medicale: Nu pot fi purtătoare de CASS, pentru că ar contrazice noțiunea de asigurare, iar indemnizațiile sunt plătite de asigurați

Pe o bază pro forma, luând în considerare contribuția operațiunilor din România pentru întregul an 2023, EBITDA recurentă a ajuns la 1,5 miliarde de euro″, a precizat PPC.

Profitul net s-a ridicat la 485 milioane de euro de la pierderi de 9 milioane de euro în 2022.

CONFIRMARE Turcii schimbă denumirea Arctic Găești cu un alt brand CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Turcii schimbă denumirea Arctic Găești cu un alt brand

Strict din punct de vedere al contribuției la veniturile PPC pe 2023, operațiunile Enel din România au generat anul trecut încasări de circa 539 milioane euro pentru greci, reprezentând cam 7% din totalul de 7,7 miliarde euro. Asta pentru că doar banii făcuți de companiile Enel din România în lunile noiembrie și decembrie 2023, după finalizarea tranzacției, au fost trecuți în contabilitatea PPC. 

Casa Regelui Charles al III-lea, de la Viscri, se redeschide pentru vizitare. Expoziție de fotografie cu orașul Copșa Mică, între comunism și democrație CITEȘTE ȘI Casa Regelui Charles al III-lea, de la Viscri, se redeschide pentru vizitare. Expoziție de fotografie cu orașul Copșa Mică, între comunism și democrație

Investițiile totale ale PPC au ajuns la 2,6 miliarde de euro în 2023, aici intrând și achiziția operațiunilor Enel din România, cu o creștere semnificativă înregistrată în nivelul investițiilor CAPEX în energie regenerabilă și în distribuție.

Capacitatea instalată a PPC în surse regenerabile a ajuns la 4,6 GW la sfârșitul anului 2023, având în prezent proiecte de 2,8 GW în total în stadiul "În construcție" sau "Gata de construcție", o capacitate care corespunde cu aproximativ 70% din nivelul rezidual necesarr pentru atingerea obiectivului stabilit pentru 2026.

viewscnt
Afla mai multe despre
ppc enel
ppc achiziție enel românia
ppc profit
ppc investiții