ULTIMA ORĂ Grecii de la PPC au finalizat preluarea Enel România

ULTIMA ORĂ Grecii de la PPC au finalizat preluarea Enel România
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2023

Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, a transmis finalizarea tranzacției de achiziție a operațiunilor din România ale grupului italian Enel, anunțată în premieră pe piața locală de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″PPC anunță finalizarea tranzacției prin care a achiziționat participațiile deținute de către Grupul Enel în România, încheind cu succes prima sa extindere majoră pe piața externă. Finalizarea tranzacției reprezintă un eveniment de referință pentru strategia de creștere a PPC, prin achiziționarea unui portofoliu semnificativ de proiecte regenerabile (deopotrivă finalizate și în curs de dezvoltare), dar și a operațiunilor de distribuție și furnizare a energiei electrice din România″, se arată într-un comunicat al PPC.

DOCUMENT Guvernul stabilește din noiembrie salarii minime în construcții și agricultură. Statul adună mai mulți bani la buget din creșterea salariilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul stabilește din noiembrie salarii minime în construcții și agricultură. Statul adună mai mulți bani la buget din creșterea salariilor

Potrivit sursei citate, PPC a finalizat achiziția tuturor participațiilor deținute de Enel SpA. ("Enel") și filialele sale din România, ca urmare a îndeplinirii anumitor condiții uzuale pentru acest tip de tranzacții, prevăzute în contractul de vânzare semnat în data de 9 martie 2023.

În conformitate cu acordul de mai sus, PPC a plătit aproximativ 1,240 miliarde de euro, echivalentul unei valori a companiilor de aproximativ 1,900 miliarde de euro (100% din acțiuni).

Statele Unite vor extinde scutirile de taxe la importurile de oțel și aluminiu din UE, dacă va fi necesar CITEȘTE ȘI Statele Unite vor extinde scutirile de taxe la importurile de oțel și aluminiu din UE, dacă va fi necesar

Ca urmare a finalizării achiziției operațiunilor Enel din România, Grupul PPC ajunge la aproape 9 milioane de clienți, iar capacitatea sa totală instalată de producție de energie din surse regenerabile (energie hidroelectrică, eoliană, fotovoltaică etc.) crește la aproximativ 4,4 GW. Baza reglementată a activelor din sectorul de distribuție se majorează cu 40%. În plus, întreaga producție de energie electrică a Enel din România provine din surse regenerabile, ceea ce crește ponderea de "EBITDA verde" în EBITDA totală a PPC și îmbunătățește indicatorii ESG relevanți.

Obiectivul PPC este de a deveni lider pe piața energiei curate în Europa de Sud-Est, cu un plan de investiții axat pe regenerabile. Achiziția activităților Enel din România este alegerea ideală atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor. Vreau să mulțumesc tuturor echipelor care au contribuit la finalizarea cu succes a tranzacției. Astăzi, începem procesul de creștere și transformare în România, motivați de dorința de a deveni cea mai importantă companie de energie din țară”, a declarat Georgios Stassis, președinte și CEO al PPC.

Citigroup Global Markets Europe AG, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC Continental Europe, AXIA Ventures Group și Euroxx Securities SA au acționat în calitate de consultanți financiari, iar Milbank LLP în calitate de consilier juridic al PPC în procesul de achiziție. 

OFICIAL Noi măsuri de reducere a cheltuielilor. Sunt permise petreceri de Crăciun și Revelion, dar cu măsură CITEȘTE ȘI OFICIAL Noi măsuri de reducere a cheltuielilor. Sunt permise petreceri de Crăciun și Revelion, dar cu măsură

Enel România este un jucător cheie pe piața de energie din România, lider în domeniul energiei regenerabile, cu o capacitate totală instalată de 600 MW și cu încă 5 GW de proiecte în diferite stadii de dezvoltare. Din aceste motive, achiziția Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziția energetică, dar și planului său de dezvoltare în Europa de Sud-Est. Pe piața furnizării de energie electrică și gaze, compania are peste 3,1 milioane de clienți și 81 de magazine în toată țara. De asemenea, este operator al rețelei de distribuție în 3 regiuni ale țării, inclusiv în București, acoperind aproximativ o treime din teritoriul României, cu peste 133.000 km de rețea, și a instalat deja peste 1,4 milioane de contoare inteligente pentru clienți rezidențiali și companii.

PPC este cel mai mare producător și furnizor de energie electrică din Grecia, cu aproximativ  5,6 milioane de clienți. În plus, PPC deține o participație de 51% în Hellenic Electricity Distribution Network Operator S.A., care este unicul proprietar și operator al rețelei de distribuție a energiei electrice. De mai bine de 70 de ani, PPC este lider al industriei energetice din Grecia, contribuind semnificativ la procesul de electrificare a țării. Cu o capitalizare de piață de aproximativ 3,5 miliarde de euro în 25.10.2023, PPC este listată public, iar acțiunile sale sunt tranzacționate pe piața principală a Bursei din Atena.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel ppc
tranzacție enel ppc
vânzare enel românia ppc