Căldura în Capitală s-a scumpit cu aproape 50% pentru firme și instituții

Căldura în Capitală s-a scumpit cu aproape 50% pentru firme și instituții
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 nov 2017

Energia termică livrată de RADET clienților noncasnici din București s-a scumpit, de la 1 octombrie 2017, cu 47,81% pentru cei care se alimentează cu căldură din puncte termice urbane și centrale termice și cu 47,53% pentru cei care primesc agent termic prin puncte termice proprii, după intrarea în vigoare a noilor prețuri de facturare practicate de Regie față de firme și instituții, aprobate de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) la finalul lunii septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte să fie prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, prețul local de facturare, cu TVA inclusă, al căldurii pentru firmele și instituțiile alimentate din puncte termice urbane și centrale termice a crescut de la 1 octombrie de la 300,08 la 443,56 lei/Gcal, iar cel pentru clienții noncasnici alimentați prin puncte termice proprii – de la 253,41 la 373,87 lei/Gcal.

Tariful de facturare pentru consumatorii casnici a fost menținut neschimbat, la 163,03 lei/Gcal cu tot cu TVA.

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a crescut până la nivelul de 1,92%, un nou record al ultimilor trei ani CITEȘTE ȘI Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a crescut până la nivelul de 1,92%, un nou record al ultimilor trei ani

Majorarea prețului la căldură pentru firme și instituții a fost votată de CGMB în ședința din 28 septembrie.

Noile prețuri urmează să fie practicate 4 ani, inclusiv pentru acoperirea pierderilor înregistrate de Regie în 2015, 2016 și prima jumătate a anului în curs ca urmare a refuzului Primăriei de a aproba solicitările anterioare de majorări de tarife ale RADET pentru clienții noncasnici, motivate de scumpirea energiei termice livrate de CET-uri.

După respectiva perioadă de 4 ani de recuperare a pierderilor Regiei "și în cazul în care nu vor apărea alte influențe", potrivit exprimării din expunerea de motive a deciziei CGMB, noile prețuri RADET de facturare a căldurii pentru clienții noncasnici din București ar urma să fie reduse cu circa 10% pentru firmele alimentate din rețeaua de distribuție și cu 12,6% pentru cele care primesc căldură direct din rețeaua de transport.

sursă: RADET

sursă: RADET

DOCUMENT Ministerul Mediului explică șoferilor cum își pot primi înapoi taxa auto și când le vor fi dați banii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Mediului explică șoferilor cum își pot primi înapoi taxa auto și când le vor fi dați banii

La finalul anului trecut, RADET înregistra un număr total de aproape 3.500 de contracte de furnizare de energie termică în derulare semnate cu consumatori noncasnici, din care 323 cu clienți noncasnici bugetari, se arată în raportul de activitate pe 2016 al PMB. Potrivit datelor proprii, RADET livrează căldură unui număr de circa 565.000 de apartamente, reprezentand peste 8.500 de blocuri și imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori din București, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

Hotărârea CGMB de la finalul lui septembrie prevede majorarea generală, cu peste 30%, a tarifelor RADET de transport și distribuție a energiei termice, însă prețul de facturare, plătit efectiv de către consumatorii casnici, a rămas neschimbat, majorarea urmând să fie suportată de la bugetul local, prin creșterea sumei anuale alocate ca subvenție cu 151 milioane lei.

Pe 31 octombrie, CGMB a aprobat încheierea a patru convenții de plată în avans a gazelor naturale, între RADET, producătorii de energie termică (ELCEN, Vest Energo și CET Grivița), furnizorii de gaze (Romgaz și Engie) și municipiul București, pentru producerea agentului termic care va fi livrat populației în această iarnă.

ANAF vine din nou cu cifre despre contribuții: 157.800 de angajatori au restanțe de 16 mld. lei. Însă nu menționează că 6,6 mld. lei sunt restanțe doar ale companiilor statului din top 10 datornici CITEȘTE ȘI ANAF vine din nou cu cifre despre contribuții: 157.800 de angajatori au restanțe de 16 mld. lei. Însă nu menționează că 6,6 mld. lei sunt restanțe doar ale companiilor statului din top 10 datornici

Prin încheiarea acestor convenții, Primăria București va achita în avans suma totală de 543,78 milioane lei, respectiv 233,97 milioane lei pentru trimestrul IV al anului 2017 și 309,8 milioane lei pentru trimestrul I al anului 2018, pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică a populației.

Primarul Capitalei,Gabriela Firea, a susținut că prin plata în avans a acestor sume bucureștenilor racordați la rețeaua de termoficare li se garantează că nu va fi întreruptă furnizarea agentului termic.

"Referitor la sumele alocate, RADET a estimat cantitatea de agent termic necesară pentru asigurarea căldurii și apei calde către populație pe baza mediilor înregistrate în anii precedenți. Încă din anul 2016, de când legislația permite acest lucru, Municipalitatea plăteste în avans gazele naturale, pentru a se elimina orice blocaje în producerea și livrarea agentului termic către populatie”, a spus Firea.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
caldura
apa calda
energie termica
pret caldura
pret apa calda
scumpire caldura
scumpire apa calda
pret gigacalorie
scumpire gigacalorie
crestere pret gigacalorie