Compania elenă DEPA a depus o cerere de arbitraj în legătură cu prețurile gazelor dintr-un acord cu Gazprom

Compania elenă DEPA a depus o cerere de arbitraj în legătură cu prețurile gazelor dintr-un acord cu Gazprom
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2024

Furnizorul grec de gaze DEPA Commercial a depus o cerere de arbitraj pentru a solicita o revizuire a prețului din contractul său de furnizare de gaze cu Gazprom, a declarat joi CEO-ul DEPA, Constantinos Xifaras, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania greacă controlată de stat dorește o scădere retroactivă a prețului gazului în contractul semnat în 2022, precum și scutirea de plăți viitoare în valoare de sute de milioane de dolari, potrivit mai multor surse cu cunoștințe în acest domeniu.

Mai este considerat cartoful o legumă sau doar amidon? Autoritățile americane se contrazic CITEȘTE ȘI Mai este considerat cartoful o legumă sau doar amidon? Autoritățile americane se contrazic

Întrebat despre discuțiile cu Gazprom la Forumul Energiei și Gazelor de la Atena, Xifaras a spus: ”Suntem în negocieri... de aproximativ doi ani, un an și jumătate, pentru reajustarea prețurilor, pentru că asta este ceea ce noi” am cerut, scrie News.ro.

”Negocierile comerciale sunt în desfășurare acum, nu s-au oprit, totuși, compania... a făcut următorul pas, care este să meargă la arbitraj”.

Gazprom nu a răspuns la o solicitare de comentarii. DEPA nu a fost disponibil imediat pentru a comenta detaliile arbitrajului, care în mod normal poate fi invocat de oricare dintre părți într-un contract privat de furnizare de gaze pe termen lung.

În ianuarie 2022, DEPA a semnat un contract cu Gazprom pentru 2 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an până în 2026, la un preț indexat la prețul de referință al TTF olandez cu 80%, restul de 20% fiind indexat la prețul petrolului.

Prețurile gazelor europene au crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina și a scăderii livrărilor de conducte rusești, prețul TTF atins un record de 306 euro pe megawat-oră în august 2022. Drept urmare, DEPA a avut dificultăți să-și vândă gazele și, în cele din urmă, nu a putut accepta livrarea sumelor minime anuale.

În condițiile contractului de tip take-or-pay, cumpărătorii trebuie să plătească pentru gaze indiferent dacă pot primi livrări fizic sau nu. Orice volume nepreluate sunt reportate la sfârșitul contractului ca credit.

O parte din afirmațiile DEPA implică vânzările Gazprom către concurenți greci, au spus sursele.

DECIZIE Guvernul taie ″taxa pe soare″ CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul taie ″taxa pe soare″

”Gazprom nu trebuia să vândă mai ieftin concurenților DEPA, pentru că, desigur, în acest caz, ar fi greu pentru DEPA să ia tot gazul convenit”, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Începând din septembrie 2022, Gazprom a început să exporte cantități semnificative de gaze naturale lichefiate (GNL) în Grecia, din proiectul Portovaya LNG, recent lansat.

Cumpărătorul a fost Mytilineos, cea mai mare companie privată de energie din Grecia, potrivit datelor de la firma de analiză Kpler.

Mytilineos are și un contract cu Gazprom până în 2030. Mytilineos a refuzat să comenteze termenii și prețurile achizițiilor sale, invocând sensibilitatea comercială.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
depa