Consilierii Capitalei au dat acord de principiu pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica

Consilierii Capitalei au dat acord de principiu pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 mar 2024

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat astăzi o hotărâre prin care se aprobă de principiu realizarea fuziunii dintre compania Electrocentrale București (ELCEN) din portofoliul Ministerului Energiei, principalul producător de energie termică al Capitalei, și Compania Municipală Termoenergetica a Primăriei, operatorul sistemului centralizat de transport și distribuție a agentului termic din București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia abrogă, totodată, o prevedere dintr-o hotărâre CGMB din 2021, care stipula aprobarea transferului operațiunilor și activelor ELCEN către Termoenergetica.

COTAR: Taximetria și transportul alternativ se vor face conform unor reguli comune CITEȘTE ȘI COTAR: Taximetria și transportul alternativ se vor face conform unor reguli comune

Hotărârea de astăzi a Consiliului vine după Memorandumul de Guvern pe această temă de la finalul lunii trecute, potrivit căruia entitatea rezultată în urma fuziunii ″nu va avea ca unic acționar Municipiul București, ci va avea doi acționari, Statul Român (adică administrația centrală – n.r.) și Municipiul București″.

″Menționez că ELCEN este o companie mult mai valoroasă decât Termoenergetica. Are active mult mai mari: terenuri, centralele de producție a agentului termic. Nu se compară cu Termoenergetica. Termoenergetica e o companie care, în principal, doar facturează. Are niște sisteme, niște resurse umane, dar cam atât. Deci mă aștept ca, în compania rezultată, Ministerul Energiei să aibă ponderea cea mai mare, dacă nu cumva Municipiul București va decide să vină cu un aport de capital″, declara atunci ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

VIDEO ANUNȚ - De la București la Craiova, cu trenul în doar 2 ore și viteză de 120 km/h CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ - De la București la Craiova, cu trenul în doar 2 ore și viteză de 120 km/h

Potrivit memorandumului, fuziunea se va realiza cu condiția ca, la data fuziunii, toate datoriile Termoenergetica față de ELCEN să fie plătite, cu termen estimat de 180 de zile de la modificările legislative menționate mai sus. În prezent, aceste datorii se cifrează la peste 800 milioane lei.

″După finalizarea procedurii de fuziune, Municipiul București are posibilitatea realizării unui aport de capital la societatea absorbantă sau, după caz, la noua societate rezultată din procedura de fuziune, prin majorarea capitalului acesteia, în funcție de disponibilitățile financiare pe care le are la dispoziție″, mai prevede documentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
fuziune elcen termoenergetica
caldura apa calda bucuresti
nicusor dan apa calda
sebastian burduja primaria capitalei