Creștere cu peste 50% a profitului Electrica SA, ca urmare a performaței segmentului de distribuție

Energie   
Creștere cu peste 50% a profitului Electrica SA, ca urmare a performaței segmentului de distribuție

Grupul de furnizare, distribuție, producție și stocare de energie Electrica SA, listat la Bursa de Valori București (BVB) și la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 49,8% din capital, a raportat o creștere cu peste 50% a profitului net în primul trimestru al acestui an, ca urmare a majorării veniturilor din distribuția de energie electrică cu aproape 15%.

Electrica SA a înregistrat în primul trimestru al acestui an, comparativ cu același trimestru al anului trecut, o creștere cu 68 milioane lei a profitului net, care a ajuns la valoarea de 195,7 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

EBITDA la nivelul Grupului a înregistrat o creștere de 14,6% sau 58,5 milioane lei, până la valoarea de 459,3 milioane lei, în principal pe fondul performanței operaționale a segmentului de distribuție, în condițiile creșterii veniturilor din distribuția de energie electrică cu 14,8% sau circa 167,6 milioane lei, la valoarea de 1,3 miliarde lei.

Evenimente
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
12 iunie Eveniment Profit - Piața de Capital.forum - Provocări pe piața de capital în perioadă de tensiuni economice și sociale - Ediția a V-a
FOTO Transgaz a preluat controlul asupra principalei companii de inginerie tehnologică, proiectare și consultanță pentru industria extractivă de petrol și gaze din România CONFIRMARE CITEȘTE ȘI FOTO Transgaz a preluat controlul asupra principalei companii de inginerie tehnologică, proiectare și consultanță pentru industria extractivă de petrol și gaze din România CONFIRMARE

Profitul operațional a înregistrat o creștere de 25,7% sau 64,1 milioane lei, până la valoarea de 313,4 milioane lei, datorită creșterii veniturilor operaționale impact diminuat de creșterea costurilor operaționale.

Acest rezultatul este generat, în principal, că urmare a performanței segmentului de distribuție, în contextul creșterii veniturilor că urmare a creșterii cantității de energie distribuită.

Pe segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 14,8% sau aproximativ 167,6 milioane lei, până la 1.298,2 milioane lei (din care 684,2 milioane lei venituri cu clienți externi grupului), în principal datorită creșterii cu 4,8% a volumului de energie electrică distribuită, coroborat cu creșterea de tarife începând cu 01.01.2025 cu aprox. 12,5%. Contribuția segmentului de distribuție de energie electrică la veniturile consolidate ale Grupului este de 27,2%.

VIDEO Termocentrala de la Iernut ar putea fi pusă în funcțiune la capacitate maximă în acest an CITEȘTE ȘI VIDEO Termocentrala de la Iernut ar putea fi pusă în funcțiune la capacitate maximă în acest an

În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile au crescut în cu 12,6% sau aproximativ 203,3 milioane lei comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, la 1,8 miliarde lei, în principal ca urmare “a creșterii cantității de energie furnizată pe piață cu amănuntul cu 3,7%, a costului de achiziție ceea ce determina venituri din subvenții mai mari și a modificării ghidului ANRE cu privire la noul calcul al sumelor de recuperat din plafonare (subvenții)”, susține compania.

Contribuția segmentului de furnizare la veniturile consolidate ale Grupului este în proporție de 71,9%;

La 31 martie 2025, suma estimată pentru subvenții era în valoare de 2,4 miliarde lei, cu peste 400 milioane lei peste cea de la 31 decembrie 2024: de 1,97 miliarde lei.

Electrica SA a distribuit în primul trimestru 4,61 TWh, în creștere cu 4,8% față de perioada similară a anului trecut și a deservit 3,98 milioane utilizatori, pe o arie ce acoperă circa 40,8% din suprafața României.

Producătorii eolieni europeni apelează la instrumente derivate pentru a se proteja de penuria de vânt. În România, statul garantează prețul pe 15 ani CITEȘTE ȘI Producătorii eolieni europeni apelează la instrumente derivate pentru a se proteja de penuria de vânt. În România, statul garantează prețul pe 15 ani

Volumul de energie electrică furnizată pe piață cu amănuntul, de 2,0 TWh, a fost mai mare cu 0,6% comparativ cu T1 2024.

Electrica Furnizare furnizează electricitate pentru aproximativ 3,5 milioane locuri de consum, din care 1,79 locuri de consum pe piață concurențială, cât și 1,70 milioane locuri de consum în regim de serviciu universal și că furnizor de ultima instanța

Electrica Furnizare este cel mai mare furnizor autohton, cu o cota totală de piață de 17,16% și de 12,12% în regim concurențial, conform ultimului raport ANRE disponibil, din ianuarie 2025.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT OMV Petrom și Romgaz, printre principalele victime ale legislației europene de captarea a carbonului. Care sunt cotele și costurile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT OMV Petrom și Romgaz, printre principalele victime ale legislației europene de captarea a carbonului. Care sunt cotele și costurile

Compania este listată pe Bursa de Vlaori București (BVB) și, la ultimul preț, de 13,64 lei/acțiune, are o capitalizare de 4,6 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa profit
rezultate