DOCUMENTE Datoriile statului la compensarea plafonării din energie și gaze au pătruns în bănci. Unii furnizori români garantează credite cu cereri de decontare

DOCUMENTE Datoriile statului la compensarea plafonării din energie și gaze au pătruns în bănci. Unii furnizori români garantează credite cu cereri de decontare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 iun 2023

Unii furnizori români de energie electrică și gaze naturale își garantează de câteva luni credite contractate de la bănci inclusiv cu creanțe asupra statului român reprezentând cereri de decontare de la bugetul de stat a diferențelor dintre costurile de achiziție de electricitate și gaze din piețele angro și prețurile plafonate aplicate prin lege clienților finali, decontare pe care instituțiile publice ce au această sarcină o fac cu luni bune de întârziere, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cel mai mare furnizor de curent electric din piață, Electrica Furnizare din grupul Electrica SA, cu cotă de piață de 18% în 2022 și la care cel mai mare acționar este statul român, a ipotecat în ianuarie în favoarea Alpha Bank mai multe astfel de cereri de decontare, drept garanții suplimentare pentru un credit de 60 milioane euro contractat toamna trecută și care prevedea inițial doar gajuri pe conturile furnizorului.

FOTO Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea - dat în urmărire CITEȘTE ȘI FOTO Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea - dat în urmărire

Cererile ipotecate au o valoare cumulată de peste 820 milioane lei, potrivit datelor Registrului Național de Publicitate Mobiliară (RNPM), analizate de Profit.ro.

Creanțele Electrica Furnizare asupra Ministerului Energiei și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) din cadrul Ministerului Muncii reprezintă diferențe dintre costurile de piață (în limita a 1.300 lei/MWh) și prețurile plafonate pentru energia electrică livrată consumatorilor în perioada septembrie-decembrie 2022.

Una din creanțele Electrica Furnizare asupra statului, ipotecată la bancă. Sursă: RNPM

Una din creanțele Electrica Furnizare asupra statului, ipotecată la bancă. Sursă: RNPM

GALERIE FOTO Fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare, s-a predat, urmând să fie încarcerat CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare, s-a predat, urmând să fie încarcerat

Conform RNPM, și furnizorii Tinmar Energy și Eye Mall, ambii din grupul Tinmar al omului de afaceri Augustin Oancea, și-au ipotecat în ultimele luni la Intesa Sanpaolo, pentru garantarea unor credite mai vechi, mai multe cereri de decontare de către stat a plafonării, cu sume neprecizate, pentru curent electric și gaze livrate în iulie-noiembrie 2022. Anul trecut, Tinmar Energy a avut o cotă de circa 5% din piața furnizării de energie către clienți finali.

Toate companiile menționate au capital majoritar românesc, direct sau indirect. Prin comparație, subsidiarele locale de furnizare sau distribuție din domeniu ale grupurilor multinaționale au posibilitatea de a apela și la companiile-mamă pentru finanțări, nu doar la bănci, ceea ce au și făcut, după cum a relatat Profit.ro aici, aici sau aici.

EXCLUSIV FOTO Encore Capital Trust, cu Dan Șucu investitor principal, atrage nume noi, printre care Culiță Tărâță jr. și partenerii lui Cristi Borcea. Investesc în noile apartamente ale familiei Olaru CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Encore Capital Trust, cu Dan Șucu investitor principal, atrage nume noi, printre care Culiță Tărâță jr. și partenerii lui Cristi Borcea. Investesc în noile apartamente ale familiei Olaru

Criza energetică începută în 2021 și amplificată masiv de invazia Rusiei asupra Ucrainei din februarie 2022 a pus imensă presiune pe lichiditățile furnizorilor, obligați să pre-finanțeze schema de plafonare a prețurilor, la un moment dat punându-se problema atingerii limitei de expunere a sistemului bancar față de acest sector al economiei. Între timp, cel puțin sub acest aspect, situația s-a mai îmbunătățit, în principal ca urmare a scăderii semnificative a cotațiilor la energie și gaze pe piețele angro.

Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituția a verificat, aprobat și trimis spre decontare la ministerele Energiei și Muncii, până pe 25 mai, cereri de decontări de la furnizori în sumă totală de peste 15,4 miliarde lei. Suma reprezintă compensațiile cuvenite pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2023.

Recompensă record de 279 milioane de dolari pentru un avertizor de integritate într-un dosar care vizează Ericsson CITEȘTE ȘI Recompensă record de 279 milioane de dolari pentru un avertizor de integritate într-un dosar care vizează Ericsson

Statul a decontat până în prezent furnizorilor, în totalitate, doar sumele aferente compensărilor pentru plafonări până la luna iunie 2002, în cazul gazelor naturale, și până în luna august 2022, în cazul energiei electrice, a declarat recent Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV.

″Marea majoritate a decontărilor acoperă perioada până în octombrie 2022, însă mai sunt restanțe inclusiv pentru prima perioada de decontare, din prima parte a anului trecut. Ca sumă, estimăm la 2 miliarde de lei necesarul imediat de decontare″, a afirmat Urluescu. La același eveniment, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a recunoscut că ″suntem într-o oarecare întârziere cu plățile″, însă a respins ″categoric″ ideea că nu ar exista bani la buget pentru compensări.

Occidentul ”se joacă cu focul” livrând avioane de tip F-16 Ucrainei, denunță Lavrov CITEȘTE ȘI Occidentul ”se joacă cu focul” livrând avioane de tip F-16 Ucrainei, denunță Lavrov

Și în alte țări din Europa au fost introduse scheme de sprijin pentru consumatori constând în plafonări de prețuri finale, coroborate cu compensații de la stat pentru furnizori. În Franța, prețul reglementat (modificat periodic în funcție de condițiile din piață) de furnizare al gazelor naturale a fost înghețat anul trecut la nivelul din octombrie 2021, cu compensarea de către stat a diferenței față de costurile de achiziție.

De exemplu, grupul francez Engie, cu prezență masivă și în România, a raportat pentru 2022 compensații de primit de la stat în Franța pe această schemă în sumă totală de 1,591 miliarde euro. Compania a încheiat anul trecut trei contracte de factoring cu gigantul bancar francez Natixis, pentru a-și vinde o parte din aceste creanțe înainte de încasare și a-și îmbunătăți astfel cash-flow-ul.

Extras din raportul anual pe 2022 al grupului francez Engie

Extras din raportul anual pe 2022 al grupului francez Engie

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensatii furnizori energie gaze
credite banci furnizori energie gaze
bani de la stat furnizori energie gaze