Distribuitorul de gaze și energie din România al gigantului german E.ON împrumută peste 1,3 miliarde lei de la compania-mamă. Cui îi vinde deținerea la Distrigaz Vest

Distribuitorul de gaze și energie din România al gigantului german E.ON împrumută peste 1,3 miliarde lei de la compania-mamă. Cui îi vinde deținerea la Distrigaz Vest
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 dec 2022

Operatorul de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice Delgaz Grid, parte a grupului german de utilități E.ON, vrea să împrumute peste 1,3 miliarde lei de la compania-mamă, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Delgaz Grid intenționează să încheie două contracte de împrumut cu E.ON SE din Germania, unul de 1,04 miliarde lei și celălalt de 295 milioane lei.

ULTIMA ORĂ România, nominalizată într-un raport despre secțiile de poliție pe care China le-ar fi deschis în lume, cu ajutorul țărilor-gazdă, pentru a-și spiona și hărțui cetățenii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România, nominalizată într-un raport despre secțiile de poliție pe care China le-ar fi deschis în lume, cu ajutorul țărilor-gazdă, pentru a-și spiona și hărțui cetățenii

Creditele vor avea scadențe de câte 3 luni și vor fi negarantate.

De asemenea, distribuitorul vrea să se retragă din contractele de gestiune centralizată a trezoreriei intra-grup încheiate, alături de alte societăți deținute de E.ON în România, cu băncile BRD și ING.

INFOGRAFICE Ziua și ora în care sunt cele mai multe accidente rutiere grave în România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Ziua și ora în care sunt cele mai multe accidente rutiere grave în România

După cum a relatat Profit.ro, Delgaz Grid intenționa încă din prima parte a anului să își cedeze participația minoritară de 0,1574% deținută la Distrigaz Vest, distribuitorul și furnizorul de gaze din Oradea controlat de acționarii Luxten Lighting Company.

Acum, s-a convenit ca acțiunile Delgaz Grid la Distrigaz Vest să fie cumpărate de către directorul general al companiei orădene, Mircea-Florin Lazăr.

Distrigaz Vest a terminat anul trecut cu un profit net de aproape 28 milioane lei, la venituri totale de peste 340 milioane lei.

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite și o firmă de capital din SUA condusă de un fost CEO al Barclays vor să salveze Credit Suisse CITEȘTE ȘI Prințul moștenitor al Arabiei Saudite și o firmă de capital din SUA condusă de un fost CEO al Barclays vor să salveze Credit Suisse

Delgaz Grid vrea să-și vândă și participația minoritară la Patria Bank, precum și pe cea majoritară la distribuitorul de gaze din Salonta, Salgaz.

Delgaz Grid este controlată de gigantul german E.ON, prin firma locală E.ON România SRL, cu 56,48% din capital. Ceilalți acționari sunt vehiculul investițional Allianz Infrastructure Luxembourg I al holdingului financiar omonim (cu 28,77% din acțiuni), statul român prin Ministerul Energiei (13,51%) și asigurătorul Allianz Țiriac (1,23%).

CONFIRMARE DOCUMENT Ce pregătește Guvernul: Toate categoriile sociale care realizează venituri sau primesc prestații sociale să contribuie la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Ce pregătește Guvernul: Toate categoriile sociale care realizează venituri sau primesc prestații sociale să contribuie la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate

Delgaz Grid operează rețele de distribuție de gaze de circa 22.650 km în 20 de județe din partea de nord și de vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău), precum și o rețea de distribuție de electricitate de peste 81.500 km în șase județe din Moldova, respectiv Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Operatorul a înregistrat în 2021 pierderi de peste 66 milioane lei, la venituri de aproape 1,8 miliarde lei, și un număr mediu de peste 5.300 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
delgaz grid
distrigaz vest
e.on romania
furnizori distribuitori energie gaze imprumuturi compania-mama