Engie vrea să reabiliteze rețelele de distribuție de gaze din Capitală și 18 județe. Doar proiectarea costă peste 10 mil. euro

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 aug 2016

Engie România, fosta GDF Suez România, una dintre cele două companii care domină industria locală de distribuție și furnizare de gaze naturale pentru populație, vrea să deruleze lucrări de reabilitare, sistematizare și optimizare a rețelelor de gaze naturale pe care le are în concesiune în Capitală și în 18 județe din țară, scoțând la licitație în acest scop un acord-cadru de proiectare și asistență tehnică pe 3 ani estimat la circa 37,6 milioane lei fără TVA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În plus, în cadrul aceluiași demers, Engie vrea să construiască rețele noi de distribuție de gaze în județul Constanța.

Cu tot cu TVA, valoarea estimată a acordului-cadru ar ajunge la 45,1 milioane lei (peste 10 milioane euro). Engie intenționează ca, în urma licitației, să semneze un acord-cadru cu cel mult trei firme contractoare, acord care ar urma să se întindă pe trei ani. Pentru contractele subsecvente ce urmează să fie atribuite în baza acordului-cadru nu se vor mai organiza licitații.

Brexit: Decizia CE în cazul Apple ar putea avea un câștigător surpriză, Marea Britanie CITEȘTE ȘI Brexit: Decizia CE în cazul Apple ar putea avea un câștigător surpriză, Marea Britanie

Potrivit fișei tehnice a licitației, Engie are nevoie de servicii de proiectare și asistență tehnică pentru lucrări de reabilitare, sistematizare și optimizare a rețelelor de distribuție de gaze naturale, inclusiv cu înlocuire de branșamente uzate, din București, Ilfov, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași, Constanța, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Prahova, Brașov și Covasna.

Aceleași servicii le sunt necesare celor de la Engie pentru derularea lucrări de înființare de distribuții noi de gaze naturale în județul Constanța. Pentru necesități neprevăzute, Engie vrea să contracteze lucrări de proiectare și pentru lucrări conexe, cum ar fi subtraversări de și paralelisme cu calea ferată sau subtraversări de ape.

Termenul-limită pentru trimiterea ofertelor este 11 octombrie 2016, acestea urmând să fie deschise și evaluate pe 7 noiembrie.

Inspectorii Antifraudă au descins pe litoral: Peste 2.000 de firme au fost verificate în ultimele două luni CITEȘTE ȘI Inspectorii Antifraudă au descins pe litoral: Peste 2.000 de firme au fost verificate în ultimele două luni

Engie, prin subsidiara Distrigaz Sud Rețele, derulează în prezent lucrări de modernizare a rețelei de distribuție de gaze naturale în centrul Bucureștiului, pe bulevardul Magheru și pe alte 8 străzi din zonă.

Engie vrea să reabiliteze rețelele de distribuție de gaze din Capitală și 18 județe. Doar proiectarea costă peste 10 mil. euro

Scopul lucrărilor este îmbunătățirea parametrilor tehnici în alimentarea cu gaze naturale. Lucrările au demarat la începutul lunii iulie și au avut drept termen de finalizare sfârșitul lunii august, prelungit ulterior până la jumătatea lunii septembrie.

Engie vrea să reabiliteze rețelele de distribuție de gaze din Capitală și 18 județe. Doar proiectarea costă peste 10 mil. euro

Principalul contractor al lucrărilor este firma General MPM Impex SRL, care este proiect general și de instalații, precum și antreprenor general de construcții și constructor de instalații. Proiectant de structuri este Via Proiect SRL.

Engie vrea să reabiliteze rețelele de distribuție de gaze din Capitală și 18 județe. Doar proiectarea costă peste 10 mil. euro

Portofoliul de credite brute al Piraeus Bank în România a scăzut cu 3% în T2 față de T1, la 788 milioane euro CITEȘTE ȘI Portofoliul de credite brute al Piraeus Bank în România a scăzut cu 3% în T2 față de T1, la 788 milioane euro

Toate investițiile operatorilor concesionari ai rețelelor publice de distribuție de gaze naturale în modernizarea rețelelor sunt suportate de consumatori, prin includerea costurilor lucrărilor în tarifele de distribuție reglementate, stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Tarifele de distribuție se regăsesc în prețul final la gaze achitat de clienți pe facturi și au o pondere importantă în acest preț, de circa o treime.

De la 1 mai 2016, ANRE a redus în medie cu 6% tarifele de distribuție a gazelor naturale practicate de către operatorii concesionari. Tarifele practicate de către Distrigaz Sud Rețele, subsidiară a Engie, au fost scăzute cu 2,4%, iar cele ale E.ON Energie România – cu 8,4%. Unul dintre principalele motive ale reducerii a fost recuperarea parțială de către cele două societăți, care controlează cumulat circa 94% din piața reglementată de distribuție, a costurilor istorice cu achiziția gazelor naturale din import destinate furnizării la clienții casnici.

Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul energetic francez omonim și urmașa Distrigaz Sud, distribuie gaze naturale unui număr de 1,6 milioane de clienți, prin rețele de distribuție în lungime totală de 18.900 de kilometri. Pe partea de furnizare de gaze, compania era lider de piață pe segmentul clienților casnici la finalul anului trecut, cu o cotă de 46,28%, fiind urmată de E.ON Energie România (43,36%). Pe piața liberă, Engie se situa pe locul 3, cu o cotă de 20,29%.

Engie România SA a terminat anul trecut cu un profit net de 371,8 milioane lei, în scădere cu 4,8% față de 2014, și o cifră de afaceri de 4,53 miliarde lei, similară cu cea din anul anterior.

Românii care se întorc în țară ar putea primi până la 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere CITEȘTE ȘI Românii care se întorc în țară ar putea primi până la 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere

Recent, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că Autoritatea va efectua o analiză a stării tehnice a rețelelor de distribuție de energie electrică și gaze naturale, prima de la darea în concesiune a acestora unor operatori privați, în urmă cu 12 ani.

ANRE a angajat deja o firmă de consultanță în acest scop, iar analiza va presupune inspecția directă, efectivă, în teren, a instalațiilor aferente rețelelor, a precizat, pentru Profit.ro, vicepreședintele ANRE. Cele mai multe dintre rețelele regionale de distribuție de energie electrică și gaze naturale au fost date în concesiune în 2004, pe o perioadă de 49 de ani.

"Vom face o analiză a stării tehnice a rețelelor de distribuție, prima în 12 ani, de la concesionarea acestora. Vom analiza și rețelele de distribuție de electricitate, și pe cele de distribuție de gaze. Multe dintre aceste rețele sunt supradimensionate față de nevoile de consum existente", a spus Calotă, în cadrul unei conferințe.

În primăvară, Ministerul Energiei a elaborat un proiect de modificare a Legii energiei și gazelor naturale, prin care intenționează să interzică înstrăinarea de către operatorii concesionari a bunurilor aferente serviciului public de distribuție a gazelor naturale, dar și subconcesionarea de către aceștia a serviciului public ca atare, și să limiteze durata contractelor de concesiune la 49 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
gdf suez
distrigaz
distrigaz sud
distrigaz sud retele
tarif distributie gaze
distributie gaze naturale
retea distributie gaze naturale
anre
pret gaze naturale