Fitch pune sub supraveghere negativă calificativele KMG International

Fitch pune sub supraveghere negativă calificativele KMG International
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 dec 2015

Fitch Ratings a plasat vineri sub supraveghere în vederea unei posibile retrogradări calificativul pentru împrumuturile pe termen lung atribuit grupului petrolier KMG International (fost Rompetrol). Agenția de evaluare financiară estimează că eventuala preluare de către grupul chinez China Energy Company a pachetului majoritar de acțiuni al KMG International va duce la diminuarea sprijinului financiar din partea companiei-mamă, KazMunayGas.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Modificarea structurii acționariatului KMG International ar putea duce la slăbirea relațiilor dintre compania din România și kazahii de la KazMunayGas, ceea ce ar determina retrogradarea calificativelor acordate KMG International, se arată într-un comunicat al Fitch.

Fitch atribuie KMG International calificativul "B+" pentru împrumuturile în valută pe termen lung.

KazMunayGas, a anunțat marți că a încheiat un acord cu CEFC China Energy, în baza căruia chinezii vor prelua o participație la subsidiara KMG International. Potrivit Reuters, compania chineză va achiziționa 51% din acțiunile companiei din România.

Fitch notează că profilul de credit al KMG International după eventuala preluare a pachetului majoritar va depinde și de planurile noului acționar majoritar cu privire la finanțarea companiei și la strategia de afaceri.

Agenția apreciază că legăturile dintre KMG International și KazMunayGas sunt în prezent "moderate până la puternice".

"Vom reevalua relațiile dintre cele două companii după încheierea tranzacției", potrivit comunicatului.

În ceea ce privește memorandumul semnat în 2013 de KMG International cu statul român în privința stingerii datoriilor istorice ale Rompetrol, conducerea KMG International se așteaptă ca, în cazul materializării tranzacției dintre KazMunayGas și CEFC China Energy, cei doi acționari să găsească o soluție adecvată pentru susținerea planului de răscumpărare a acțiunilor Rompetrol Rafinare, se arată în document.

La 15 februarie 2013, statul român, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), și The Rompetrol Group NV, actualmente KMG Interntional, au încheiat un memorandum de înțelegere care prevede că acționarul majoritar al Rompetrol, KazMunayGas, va plăti 200 de milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol de 688 milioane de dolari către statul român, în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 44,69%.

În iunie anul acesta, Guvernul a decis că Ministerul Energiei va vinde 26,69% din titlurile Rompetrol Rafinare, la un preț minim de 200 de milioane de dolari, acționarul majoritar al companiei, KMG International, având drept de preemțiune asupra acestei participații.

viewscnt
Afla mai multe despre
kmg international
rompetrol
fitch
rating
calificativ
supraveghere