FOTO Controlorii de trafic aerian își montează la sediu panouri fotovoltaice de aproape jumătate de megawatt cu bani norvegieni, pentru a se proteja de scumpirea energiei

FOTO Controlorii de trafic aerian își montează la sediu panouri fotovoltaice de aproape jumătate de megawatt cu bani norvegieni, pentru a se proteja de scumpirea energiei

Sursă foto: ROMATSA

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 sep 2021

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), regia autonomă aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, ce deține monopolul serviciilor de dirijare a traficului aerian din România, vrea să își instaleze, în parcarea de la sediul central din București, o centrală fotovoltaică cu putere instalată de aproape jumătate de megawatt pentru asigurarea consumului propriu de energie, investiția urmând să fie finanțată parțial din granturi oferite de statul norvegian, prin intermediul programului Innovation Norway.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ROMATSA a scos recent la licitație un contract de lucrări de execuție a centralei, estimat la 4,02 milioane lei plus TVA. Valoarea grantului norvegian este de circa 1,7 milioane lei.

Sursă: Google Maps

Sursă: Google Maps

Nelu Tătaru afirmă că multe state europene se tem că românii și bulgarii ar putea perpetua pandemia, iar în acest context restricțiile nu vor întârzia să apară CITEȘTE ȘI Nelu Tătaru afirmă că multe state europene se tem că românii și bulgarii ar putea perpetua pandemia, iar în acest context restricțiile nu vor întârzia să apară

"Evoluția și dinamica de creștere a prețurilor la electricitate și gaze naturale, precum și necesitatea de asigurare a securității energetice și a continuității în alimentarea cu energie electrică, conduc la necesitatea analizei tehnice și de cost-beneficiu pe toată durata de viață în vederea implementării unui sistem de panouri fotovoltaice pentru autoconsum", se arată în documentația de atribuire.

Potrivit sursei citate, centrala va avea o putere instalată de circa 0,46 MW și va produce minimum 490 MWh de energie pe an, reducând astfel costurile energetice ale Regiei pe perioada verii, dar și emisiile de CO2 ale acesteia, cu cel puțin 150 tone anual. Centrala nu va fi racordată la sistemul energetic național, urmând să producă exclusiv pentru ROMATSA.

Sursă: ROMATSA

Sursă: ROMATSA

OMS recomandă o creștere a taxelor fiscale la alcool în Europa, în lupta împotriva cancerului CITEȘTE ȘI OMS recomandă o creștere a taxelor fiscale la alcool în Europa, în lupta împotriva cancerului

Instalația fotovoltaică va fi amplasată pe structuri metalice în parcările din curtea interioară a Centrului de Dirijare a Zborurilor (CDZ) al Romatsa din București, pe o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați.

"(…) s-a constatat că există un potențial ridicat de valorificare a energiei din surse regenerabile locale la nivelul suprafețelor existente și disponibile, deasupra parcărilor auto din curtea interioară a sediului central ROMATSA, cu atât mai mult cu cât acoperirea acestor parcări va conduce și la o îmbunătățire a regimului de staționare al autovehiculelor, în special pe timp de vară când prin încălzirea excesivă a autovehiculelor staționate, se consumă cantități însemnate de carburanți pentru climatizarea habitaclurilor la părăsirea incintei ROMATSA", se mai menționează în caietul de sarcini.

ULTIMA ORĂ După oprirea producției EcoSport în India și SUA, Ford se pregătește să o facă și în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După oprirea producției EcoSport în India și SUA, Ford se pregătește să o facă și în România

Proiectul include și construirea unei instalații de alimentare pentru 10 stații de încărcare a autovehiculelor electrice.

Sursă: ROMATSA

Sursă: ROMATSA

Instituțiile și entitățile de stat se confruntă cu aceleași scumpiri la utilități precum consumatorii industriali privați și cei casnici, atât în privința energiei electrice, cât și a gazelor naturale, după cum Profit.ro a relatat aici, aici și aici.

Conform celor mai recente date ale OPCOM, în august 2021, prețul mediu ponderat al energiei tranzacționate pe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale a fost de 96 euro/MWh, aproape dublu față de cel de 49 euro/MWh din aceeași lună a anului trecut. Pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU), cotația medie ponderată a fost de aproape 113 euro, triplă față de nivelul de 38 euro din august 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
preturi energie
reducere consum energie
reducere costuri energie
romatsa centrala fotovoltaica
romatsa panouri fotovoltaice
romatsa statii incarcare masini electrice