Goldman Sachs anticipează că prețurile gazelor naturale în Europa vor scădea cu aproximativ 30% în lunile următoare

Goldman Sachs anticipează că prețurile gazelor naturale în Europa vor scădea cu aproximativ 30% în lunile următoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2022

Goldman Sachs anticipează că prețurile gazelor naturale în Europa vor scădea cu aproximativ 30% în lunile următoare, pe măsură ce țările vor câștiga temporar un avantaj asupra problemelor de aprovizionare, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Facilitatea olandeză de transfer de titluri (TTF) este principalul indicator european pentru prețurile gazelor naturale, scrie News.ro.

Acesta a fost tranzacționată marți la aproximativ 120 de euro pe megawat oră.

Bulgaria taie forțat prețul gazelor naturale CITEȘTE ȘI Bulgaria taie forțat prețul gazelor naturale

Însă Goldman Sachs se așteaptă ca acest indicator să scadă la 85 de euro pe megawat oră în primul trimestru al anului 2023, potrivit unei note de cercetare publicată săptămâna trecută.

Aceasta ar marca o schimbare semnificativă a nivelurilor observate în august. La acea vreme, invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina și presiunile ulterioare asupra mixului energetic al Europei au împins prețurile la cifre istorice – peste 340 de euro pe megawat oră.

Scăderea recentă a prețurilor gazelor a derivat din mai mulți factori: depozitele de gaze ale Europei sunt practic pline pentru acest sezon de iarnă; temperaturile din această toamnă au fost mai blânde decât erau așteptărilra, întârziind astfel începutul unei perioade de utilizare intensă; și există o ofertă excesivă de gaze naturale lichefiate (GNL).

Rapoartele recente au indicat că aproximativ 60 de nave așteaptă să-și descarce încărcătura de GNL în Europa. Unele dintre aceste transporturi au fost cumpărate în timpul verii și tocmai sosesc acum, în timp ce spațiile de stocare se umplu.

Într-adevăr, cele mai recente date compilate de grupul industrial Gas Infrastructure Europe arată că nivelurile de stocare în Europa se situează la 94%.

În ciuda optimismului privind prețurile mai scăzuteale gazelor pe termen scurt, care ar putea atenua o parte din criza costului vieții, există o mulțime de presiuni asupra liderilor europeni pentru a-și asigura aprovizionarea pe termen mediu.

”Echipa noastră de mărfuri prognozează o nouă scădere la 85 de euro în primul trimestru, înainte de a crește brusc în vara viitoare, pe măsură ce stocurile vor fi refăcute”, au spus analiștii Goldman Sachs în nota de cercetare.

Prognozele lor indică o creștere a prețurilor la puțin sub 250 de euro pe megawat oră până la sfârșitul lunii iulie.

Prețurile gazelor naturale sunt de așteptat să crească după primele trei luni ale anului 2023 din cauza mai multor factori.

Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, a declarat pentru CNBC că doar o cantitate foarte mică de GNL nou va ajunge pe piață anul viitor.

GRAFICE Prețul gazelor pe BRM s-a prăbușit CITEȘTE ȘI GRAFICE Prețul gazelor pe BRM s-a prăbușit

”Dacă economia Chinei își va reveni anul viitor, importurile de GNL ale Chinei ar putea crește, de asemenea, împreună cu Europa”, a spus el.

China a fost cel mai mare importator mondial de GNL în 2021, potrivit Administrației pentru Informații Energetice din SUA. Cu toate acestea, din cauza politicii sale stricte privind Covid-19, economia chineză a trebuit să se confrunte cu o serie de blocaje care au afectat creșterea.

Orice schimbare a acestei abordări politice ar crește cererea de GNL și ar crește prețurile și pentru cumpărătorii europeni. În plus, stocarea de gaze a fost ajutată de livrările din Rusia, pe care UE a încercat să le elimine.

viewscnt
Afla mai multe despre
goldman sachs
gaze
pret