GRAFIC Acțiunile americanilor de la NuScale Power cresc puternic, pe fondul optimismului legat de centrala nucleară SMR din România. Ambasadoarea SUA a fost astăzi la Doicești

GRAFIC Acțiunile americanilor de la NuScale Power cresc puternic, pe fondul optimismului legat de centrala nucleară SMR din România. Ambasadoarea SUA a fost astăzi la Doicești
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 mar 2024

Acțiunile companiei americane NuScale Power au crescut cu peste 28%, pe fondul optimismului legat de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) din România. În cursul ședinței de tranzacționare, avansul ajunsese la un moment la 42,55%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

NuScale este dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor nucleare modulare mici (SMR) cu care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas, asociate în societatea de proiect RoPower Nuclear SA, vor să construiască o centrală de 462 MW în România pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești.

ULTIMA ORĂ Guvernul taie ″taxa pe soare″ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul taie ″taxa pe soare″

GRAFIC Acțiunile americanilor de la NuScale Power cresc puternic, pe fondul optimismului legat de centrala nucleară SMR din România. Ambasadoarea SUA a fost astăzi la Doicești

Moratoriul ratelor – interes redus la fermieri înainte de prelungirea termenului de solicitare. Nu sunt cereri la BCR până acum. Sergiu Manea: Să conduci un sector prin moratorii înseamnă să-l alienezi. Problema fermierilor e să vândă la preț corect CITEȘTE ȘI Moratoriul ratelor – interes redus la fermieri înainte de prelungirea termenului de solicitare. Nu sunt cereri la BCR până acum. Sergiu Manea: Să conduci un sector prin moratorii înseamnă să-l alienezi. Problema fermierilor e să vândă la preț corect

Totodată, cotația titlurilor Fluor Corporation, acționarul majoritar al NuScale, ce deține 55% din capitalul dezvoltatorului de SMR, s-au apreciat cu 3,77%.

Producătorul român de energie nucleară Nuclearelectrica se așteaptă la o decizie preliminară de investiție la centrala cu reactoare modulare mici (SMR) în 2025, a declarat luni directorul general Cosmin Ghiță.

Nuclearelectrica nu a făcut nici un anunț astăzi la Bursa de Valori București. Prețul acțiunilor operatorului centralei nucleare de la Cernavodă a scăzut cu 1,13%.

Cea mai mare bancă a Etiopiei - defecțiune care le-a permis clienților să retragă zeci de milioane de dolari. Cei mai mulți bani, scoși de studenți. S-au format cozi lungi CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă a Etiopiei - defecțiune care le-a permis clienților să retragă zeci de milioane de dolari. Cei mai mulți bani, scoși de studenți. S-au format cozi lungi

Ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec a vizitat, tot astăzi, amplasamentul viitoarei centrale nucleare modulare de la Doicești, județul Dâmbovița, dezvoltat în colaborare de compania română de stat Nuclearelectrica și compania americană NuScale. Diplomatul SUA a declarat că tehnologia americană este ”sigură”, iar proiectul are susținerea guvernului american.

Ea a amintit de angajamentele de finanțare în valoare totală de 4 miliarde de dolari din partea instituțiilor de credit de export americane EXIM US (3 miliarde dolari) și International Development Finance Corporation (1 miliard dolari), pentru proiectul de la Doicești, anunțate prima dată public în urmă cu aproape un an, în mai 2023..
 
Acest proiect vizionar beneficiază de sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului SUA, atât din punct de vedere politic, cât și financiar. De aceea sunt astăzi, aici, pentru a demonstra această susținere″, a spus Kavalec la Doicești.
Președintele Milei aplică fără compromisuri terapia de șoc economică CITEȘTE ȘI Președintele Milei aplică fără compromisuri terapia de șoc economică

România se așteaptă ca anul viitor să ia o decizie preliminară de investiție cu privire la construirea centralei, care ar putea deveni primul proiect din Europa care utilizează această tehnologie.

Până în acest moment, acțiunile NuScale au avut în 2024 un declin de peste 10%. Acestea au suferit după ce proiectul din Statele Unite al companiei a eșuat din cauza creșterii masive, cu peste 75%, a costurilor estimate, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari.
Este pregătită extinderea pe tot anul a limitării adaosului comercial la alimentele de bază. LISTA nouă CITEȘTE ȘI Este pregătită extinderea pe tot anul a limitării adaosului comercial la alimentele de bază. LISTA nouă

NuScale a raportat recent pierderi nete de 180,1 milioane dolari pe anul trecut, în creștere cu peste 27% față de 2022. Deși veniturile companiei aproape s-au dublat, de la 11,8 la 22,8 milioane dolari, rămân încă cu un ordin de mărime sub cheltuieli, care au avansat cu peste 23%, de la 241,8 la 298,3 milioane dolari.

Totodată, subvențiile primite de la administrația federală americană, prin programul de împărțire a costurilor derulat în parteneriat cu Departamentul pentru Energie de la Washington, au scăzut cu aproape 16% anul trecut, de la 72,51 la 61,03 milioane dolari.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
nuscale
smr
doicesti
nuclearelectrica