GRAFIC Ungaria a importat un volum de gaze record din România

GRAFIC Ungaria a importat un volum de gaze record din România
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 sep 2023

Companiile maghiare au importat în luna iunie peste 2 TWh de gaze din România, un volum record, în timp ce exporturile către companiile românești au scăzut la doar 84 GWh, cel mai redus nivel din ultimul an. O cantitate mai redusă a fost înregistrată ultima dată în septembrie 2022, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Importurile record efectuate din România au fost rezultatul unei rate de utilizare a capacității rezervate de transport pe punctul de interconectare de la Csanaspalota de 90%, susține cel mai recent raport publicat de agenția de reglementare din domeniu de la Budapeste, MEKH.

Rata de utilizare a capacității rezervate pe direcția Ungaria-România a fost în schimb una extrem de redusă, de doar 4%.

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare

Comparativ cu luna precedentă, volumul exporturilor de gaze din România către Ungaria s-a majorat cu 49%.

Tendința a continuat, potrivit datelor Transgaz, și în următoarele luni, în august media zilnică a exporturilor către Ungaria situându-se peste 70 GWh/zi.

În ultimul an, România a fost țară de tranzit al gazelor către Ungaria, Republica Moldova și Ucraina.

Dacă în cazul Republicii Moldova și Ucrainei, de la 1 septembrie, volumele de gaze reexportate s-au diminuat, în cazul Ungariei ele au rămas relativ constante.

Ce măsuri fiscal-bugetare a trimis Guvernul la Bruxelles CITEȘTE ȘI Ce măsuri fiscal-bugetare a trimis Guvernul la Bruxelles

Volumele exportate direct către Republica Moldova prin punctul de interconectare de la Ungheni s-au diminuat de la o medie de 13,5 GWh/zi la 5 GWh/zi, iar cele care ajung în Ucraina prin Isaccea, de la 57 GWh/zi la 20 GWh/zi. Cantitatea de gaze reexportată spre Ungaria a rămas constantă, la o medie de 66 GWh/zi.

Cum majoritatea gazelor exportate către Republica Moldova și Ucraina erau la rândul lor importate via Bulgaria, și fluxul fizic prin punctul de interconectare de la Negru Vodă a scăzut corespunzător, de la 144 GWh/zi la 78 GWh/zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
românia
importuri
exporturi
gaze