GRAFICE Diminuare considerabilă a volumelor de gaze care tranzitează România

GRAFICE Diminuare considerabilă a volumelor de gaze care tranzitează România
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 5 sep 2023

Volumele de gaze care tranzitează România s-au redus considerabil de la 1 septembrie, importurile aproape înjumătățindu-se, în timp ce exporturile au coborât cu aproximativ o treime. Ca urmare a acestei evoluții, România a redevenit exportator net de gaze, cu un flux exterior de aproximativ 10 GWh/zi, echivalentul a 4% din producția internă curentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Operatorul autohton de transport gaze Transgaz a înregistrat venituri considerabile, în prima jumătate a anului, din transportul internațional de gaze și din rezervările de capacitate în punctele de interconectare, astfel că ar putea avea de suferit dacă volumele nu revin la nivelul celor din lunile anterioare.

VIDEO Prima News: Bombe cu ceas în toată România CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Bombe cu ceas în toată România

De la 1 septembrie, volumele de gaze importate prin punctul de interconectare de la Negru Vodă s-au redus de la o medie de 144 GWh/zi în august la 78 GWh/zi.

Volumele exportate direct către Republica Moldova prin punctul de interconectare de la Ungheni s-au diminuat de la o medie de 13,5 GWh/zi la 5 GWh/zi, iar cele care ajung în Ucraina prin Isaccea, de la 57 GWh/zi la 20 GWh/zi. Cantitatea de gaze reexportată spre Ungaria a rămas constantă, la o medie de 66 GWh/zi.

Evoluția importurilor de gaze din Bulgaria

Evoluția importurilor de gaze din Bulgaria

Luni, potrivit datelor Transgaz, România importa 7,9 milioane mc de gaze (84 GWh) și exporta 8,7 milioane mc (92 GWh), diferența fiind acoperită din producția internă.

TABEL Prima scumpire a motorinei din ultimele 10 zile. Diferența față de prețul benzinei a urcat la 25 de bani CITEȘTE ȘI TABEL Prima scumpire a motorinei din ultimele 10 zile. Diferența față de prețul benzinei a urcat la 25 de bani

Veniturile din transportul internațional ale operatorului autohton Transgaz s-au majorat în prima jumătate a acestui an cu 39%, de la 42,4 milioane lei a 58,8 milioane lei.

Evoluția exporturilor de gaze către Republica Moldova

Evoluția exporturilor de gaze către Republica Moldova

În primele 6 luni ale anului, aproape 7 TWh sau 10,22% din cantitățile totale de gazele vehiculate de Transgaz au fost exportate.

FOTO INEDIT Cancelarul german Scholz, cu plasture pe ochi după un accident la jogging CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT Cancelarul german Scholz, cu plasture pe ochi după un accident la jogging

Veniturile obținute de Transgaz din rezervarea de capacitate au fost mai mari cu 40 milioane lei, în pofida scăderii tarifului de rezervare, ca urmare a veniturilor din prima de licitație mai mari cu 47,5 milioane lei, ca urmare a licitațiilor de rezervare de capacitate pe punctele de interconectare și a capacității rezervate mai mare cu 3,8 TWh. În plus, compania a obținut și venituri din depășirea de capacitate mai mari cu 13,3 milioane lei. Valoarea veniturilor din depășiri de capacitate înregistrată la 30 iunie 2022 a fost de 33 milioane lei, iar valoarea înregistrată la 30 iunie 2023, de 46,5 milioane lei.

Evoluția exporturilor de gaze către Ucraina

Evoluția exporturilor de gaze către Ucraina

Transgaz a raportat pentru prima jumătate a acestui an o reducere a profitului net cu 60% comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, însă nu ca urmare a evoluției activității operaționale ci a diminuării veniturilor financiare, care în 2022 au avut un efect pozitiv de bază rezultat al reducerii capitalului social al Eurotransgaz, societatea subsidiară a Transgaz în Republica Moldova, cu 13,15 milioane Euro. În pofida reducerii cantității de gaze transportate de la 70,7 TWh la 69,2 TWh, veniturile operaționale ale companiei s-au majorat cu 7,5%, ca și cheltuielile operaționale de altfel.

Importurile, exporturile, producția curentă și înmagazinările efectuate luni în România

Importurile, exporturile, producția curentă și înmagazinările efectuate luni în România

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzit
gaze
ungaria
ucraina
moldova
bulgaria
transgaz
reducere