Hidroserv, filiala de mentenanță a Hidroelectrica, a intrat în insolvență

Hidroserv, filiala de mentenanță a Hidroelectrica, a intrat în insolvență
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 oct 2016

Tribunalul București a admis, luni, intrarea în insolvență a Hidroserv, filiala de mentenanță a Hidroelectrica, în urma cererii depuse de companie în acest sens în urmă cu o săptămână, și a numit ca administrator judiciar provizoriu Casa de Insolvență Transilvania (CITR). Mai mulți creditori ai Hidroserv solicitaseră încă din vară intrarea în insolvență a filialei de servicii a Hidroelectrica, instanța hotărând conexarea dosarelor și înregistrarea acestor solicitări drept declarații de creanță asupra Hidroserv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditorii care se opun insolvenței Hidroserv au 15 zile la dispoziție pentru a depune cereri în acest sens la instanță, care vor fi soluționate în cel mult 10 zile de la expirarea termenului-limită de depunere. Înscrierile la masa credală se vor putea face până pe 25 noiembrie, tabelul preliminar de creanțe se va publica până pe 16 decembrie, iar definitivarea acestuia se va face până pe 3 ianuarie 2017. Prima ședință a adunării generale a creditorilor va avea loc pe 22 decembrie.

"Califică cererile următorilor creditori drept declarații de creanță: HIDROTEKNIKA SRL, SC IAICA SA, SC SFERA SRL, SC CONTRAX SRL, ELECTRICAL BUSINESS CENTER SRL, MARCONF SRL, SC ICCO ELECTRIC SRL, SC BRIO ELECTRIC SRL, SC MD MECANIC BENZ 2003 SRL, SC NURVIL TUNING SRL, SC NURVIL SRL, ENERGOMONTAJ SA, SC ROMBET SA", se mai arată în decizia de luni a Tribunalului București. O parte dintre aceste companii solicitaseră încă din vară intrarea în insolvență a Hidroserv.

Elisabeta Moraru, Industry Head la Google, va conduce biroul din România al companiei CITEȘTE ȘI Elisabeta Moraru, Industry Head la Google, va conduce biroul din România al companiei

Potrivit News.ro, Consiliul de Administrație al Hidroserv a aprobat în 23 septembrie intrarea în insolvență a companiei, iar Casa de Insolvență Transilvania (CITR) a fost propusă ca administrator judiciar. Aceeași sursă arată că CA-ul are în plan demiterea conducerii executive a societății.

Hidroserv a avut pe primul semestru al acestui an pierderi de 14 milioane lei, iar la nivelul anului 2015, pierderile s-au ridicat la 10,1 milioane lei.

În 2015, din valoarea lucrărilor de mentenanță contractate de Hidroelectrica cu Hidroserv SA, în valoare de 168,3 milioane lei, s-au realizat lucrări de 135,6 milioane lei. De asemenea, pe primul semestru al acestui an, procentul de realizare valorică este de 70% din valoarea programată, valoarea estimată realizată în primele șase luni fiind de 55,5 milioane lei, față de 174,1 milioane lei bugetat pentru anul 2016.

ASF propune ca polița obligatorie PAD să acopere doar o parte din daunele provocate de un cutremur CITEȘTE ȘI ASF propune ca polița obligatorie PAD să acopere doar o parte din daunele provocate de un cutremur

Climatul din companie este unul tensionat, în condițiile în care sindicatele au transmis o scrisoare premierului Dacian Cioloș și președintelui Klaus Iohannis, în care le cer să intervină pentru demiterea membrilor boardului companiei. În scrisoare, intrată în posesia News.ro, sindicaliștii susțin că se fac presiuni pentru intrarea în insolvență a Hidroserv, din partea celor trei membri din cinci ai Consiliului de Administrație al societății care sunt și salariați ai Hidroelectrica. Mai mult, problemele Hidroserv s-ar fi acutizat imediat după ieșirea din insolvență a Hidroelectrica.

Hidroserv este o filială deținută în proporție de 100% de Hidroelectrica, care se ocupă de întreținerea și mentenanța grupurilor hidroenergetice. Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, cu 80% din acțiuni, restul titlurilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

Guvernul își menține intenția de listare la bursă a Hidroelectrica, însă luna trecută, președintele directoratului companiei, Ovidiu Agliceru, declara că listarea va putea fi făcută, cel mai probabil, "undeva la jumătatea anului viitor", și nu până la finalul acestui an, cum susținuse anterior ministrul Energiei, Victor Grigorescu, că ar fi șanse, pentru că acest demers nu se poate realiza până nu se iau decizii cu privire la investițiile Hidroelectrica aflate în curs de derulare, respectiv care dintre ele vor fi finalizate și la care se va renunța.Printre salariații Hidroserv există suspiciunea că se intenționează ducerea în faliment a Hidroserv, întrucât, în acest fel, pierderile și datoriile filialei de mentenanță n-ar mai greva situațiile financiare consolidate ale companiei-mamă Hidroelectrica, iar aceasta ar deveni mai atractivă pentru investitori  în perspectiva listării și s-ar putea obține un preț mai bun al acțiunilor. 

Hidroserv SA a fost înființată în 5 august 2013, ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistrița, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeș, Slatina. La înființare, noua companie a preluat atât activul, cât și pasivul celor opt sucursale, inclusiv datorii de aproximativ 64 milioane lei.

Samsung a oprit definitiv producția modelului Galaxy Note 7. Ce trebuie să facă cei care au cumpărat deja telefonul CITEȘTE ȘI Samsung a oprit definitiv producția modelului Galaxy Note 7. Ce trebuie să facă cei care au cumpărat deja telefonul

Proprietarul Hidroserv, producătorul de energie Hidroelectrica, s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 - februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.

La finalul anului trecut, AGA Hidroelectrica a decis ca producătorul de energie hidro să majoreze capitalul Hidroserv cu 10 milioane lei, pentru evitarea dizolvării filialei.

"În situația în care nu se procedează la majorarea capitalului social al Hidroserv, există un risc major, fie de deschidere a procedurii insolvenței, dar, mai ales, riscul ca orice persoană interesată să solicite instanței dizolvarea Hidroserv", se arăta în nota de fundamentare a propunerii de majorare a capitalului Hidroserv, semnată de Remus Borza, șeful administratorului judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol.

În 2013, Hidroserv a disponibilizat 600 de persoane, iar de la 1 mai 2015, alte 300, încercând să treacă financiar pe plus, însă aceste concedieri nu au făcut decât să majoreze obligațiile de plată cu salariile compensatorii. "Trebuie însă precizat că societatea, în anul 2015, trebuie să efectueze cheltuieli suplimentare cu plata salariilor compensatorii, care se ridică la o valoare de 8,183 milioane lei, care coroborate cu pierderea cumulată de 83,15 milioane lei va diminua și mai mult capacitatea societății de a-și continua activitatea, existând riscul de intrare în capacitate de plată", se afirma în nota de fundamentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidroserv
insolventa
ministerul energiei
fondul proprietatea
listare bursa hidroelectrica