Iranul își reia ritmul producției de uraniu îmbogățit la nivelul de 60%, anunță Agenția Internațională a Energiei Atomice

Iranul își reia ritmul producției de uraniu îmbogățit la nivelul de 60%, anunță Agenția Internațională a Energiei Atomice
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2023

Iranul a revenit în ultimele săptămâni la un ritm de producție a uraniului îmbogățit la nivelul de 60% - similar celui de la începutul anului - continuându-și escalada în domeniul nuclear, în pofida faptului că spine că nu vrea să se doteze cu arma nucleară, anunță Agenția Internațională a Energiei Atomice (AIEA), relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Țara și-a crescut producția de uraniu puternic îmbogățit în cursul ultimelor săptămâni, după ce a încetinitul ritmul începând de la mijlocului anului 2023”, anunță într-un comunicat AIEA.

Equinor își cedează toate activele rămase în Azerbaidjan către SOCAR CITEȘTE ȘI Equinor își cedează toate activele rămase în Azerbaidjan către SOCAR

Iranul și-a crescut producția de uraniu îmbogățit la nivelul de 60% la aproximativ nouă kilograme pe lună, de la sfârșitul lui noiembrie, care ”reprezintă o triplare de la cele trei kilograme pe care le producea pe lună de la începutul lui iunie și o revenire la cele nouă kilograme pe lună din primul semestru al lui 2023”, precizează agenția.

Încetinirea ritmului producției uraniului îmbogățit la nivelul de 60% - un prag apropiat celui de 90% necesar fabritcării bombei atomice - a fost percepută de către experți drept un gest în contextul unei reluări a unor discuții informale cu Statele Unite, scrie News.ro.

În ultimele luni, animozitatea a crescut din nou cu un nivel, odată cu Războiul din Fâșia gaza între Israel și Hamas, pe care Washingtonul și Teheranul se acuză reciproc că-l agravează.

În noiembrie, un raport confidențial al AIEA, consultat de AFP, arăta că stocurile de uraniu îmbogățit în Iran depșea de 22 de ori limita autorizată de către Acordul de la Viena din 2015 care încadrează activitățile atomice ale Teheranului, în schimbul unei ridicări a sancțiunilor internțaionale impuse Republicii islamice.

Acordul a fost făcut țăndări de către Donald Trump, în mai 2018.

Succesorul său, Joe Biden, a încercat să-l reanime prin discuții la Viena, însă acestea se află într-un punct mort din vara lui 2022.

FOTO Efectul incendiului de la Ferma Dacilor - Toate pensiunile din Prahova intră la control privind autorizațiile de securitate la incendiu CITEȘTE ȘI FOTO Efectul incendiului de la Ferma Dacilor - Toate pensiunile din Prahova intră la control privind autorizațiile de securitate la incendiu

Iranul - care s-a apropiat de Moscova de la începutul Războiului din Ucraina - i-a expulzat pe inspectorii AIEA și a debranșat camerele necesare supravegherii programului său nuclear.

El îmbogățește uraniu mult peste un plafon stabilit de către comunitatea internațională - de 3,67%, echivalentul uraniului folosit în centrale nucleare în producția de electricitate.

În noiembrie, Iranul dispunea de 567,1 de kilograme de uraniu îmbogățit la nivelul de 20% și de 128,3 kilograme de uraniu îmbogățit la nivelul de 60%. Este vorba, teoretic, de o cantitate de trei ori mai mare decât cea necesară fabricării unei bombe atomice cu uraniu îmbogățit la nivelul de 90%.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
uraniu