GRAFICE Cadou meteorologic de Crăciun: Energie gratis

GRAFICE Cadou meteorologic de Crăciun: Energie gratis
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 dec 2023

Producția ridicată de energie regenerabilă și nivelul redus al consumului, ca urmare a vremii călduroase și a vacanței de Sărbători, au făcut ca energia electrică furnizată în jumătate din intervalele orare ale zilei de Crăciun să fie, practic, gratis, pentru câteva ore prețul fiind chiar negativ, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

România chiar a oferit energie cadou țărilor vecine - Vezi mai jos.

Astfel, toată noaptea de duminică spre luni, de la miezul nopții până la ora 9, prețul energiei tranzacționate pe platforma pentru ziua următoare (PZU) a fost practic de 0 lei/MWh.

VIDEO&FOTO Incendiu la pensiunea Ferma Dacilor din Prahova. Mai multe persoane decedate. Planul Roșu de Intervenție - activat. Ce planuri avea proprietarul și ce reclama CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Incendiu la pensiunea Ferma Dacilor din Prahova. Mai multe persoane decedate. Planul Roșu de Intervenție - activat. Ce planuri avea proprietarul și ce reclama

În trei intervale orare, între ora 2 și 5, producătorii chiar au plătit furnizorii să le preia energia produsă, prețurile fiind negative, de 0,01-0,04 lei/MWh.

Și în intervalele orare 11-15, prețul a fost apropiat de 0 lei/MWh.

Explicația: pe de o parte consumul redus, de doar aproximativ 5.000 MW (medie orară, maximul a fost de 5.800 MW la ora 18), la jumătate din consumul maxim al unei zi de iarnă obișnuite, ca urmare a faptului că nu există consum industrial, fiind sărbătoare, ci numai casnic.

FOTO Planul celor doi mari retaileri străini din România pentru mașini electrice CITEȘTE ȘI FOTO Planul celor doi mari retaileri străini din România pentru mașini electrice

Pe de altă parte, luni a fost o zi extrem de darnică cu energie regenerabilă, fiind atât o zi atât însorită, cât și cu vânt.

GRAFICE Cadou meteorologic de Crăciun: Energie gratis

Astfel, la ora 11.30, producția de energie eoliană se ridica la 2.200 MW, iar cea de energie solară, la 430 MW, în total, 2.630 MW, ceea ce reprezenta peste 54% din consumul de energie electrică de la acea oră de 4.900 MW.

ANUNȚ Prima șosea de mare viteză din România în care Guvernul nu joacă un rol principal CITEȘTE ȘI ANUNȚ Prima șosea de mare viteză din România în care Guvernul nu joacă un rol principal

Drept urmare, România a oferit energie cadou țărilor vecine în ziua de Crăciun, exporturile nete ajungând aproape de 3.000 de MW în apropierea orei 12.30.

Prețul mediu al energiei tranzacționate pe PZU în întreaga zi de Crăciun a fost de 4 euro/MWh, situația internă fiind similară cu cea din întreaga Europă, în Franța, Belgia și Germania, prețul mediu fiind chiar de 0 euro/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
pzu
producători
furnizori
eoliene