Ministrul Energiei: Hidroelectrica are șanse să fie listată la bursă în acest an

Ministrul Energiei: Hidroelectrica are șanse să fie listată la bursă în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2016

Producătorul de energie Hidroelectrica, controlat de stat și ieșit recent din insolvență, are șanse să fie listată pe bursă în acest an, a declarat, într-un interviu acordat vineri pentru News.ro, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care a precizat că procesul de pregătire a listării „se derulează cu toate motoarele turate la maxim”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Listarea la bursă a Hidroelectrica, cu un pachet de peste 20% din acțiuni, este considerat cel mai important eveniment pentru piața de capital în această perioadă.

Cotarea la bursă va permite îndeplinirea de către Bursa de Valori București (BVB) a condițiilor pentru a trece în categoria piețelor emergente, situație care va însemna atragerea de investitori de categorie superioară și aprecierea generală a activelor românești, inclusiv a fondurilor private de pensii, au declarat vara aceasta șefii bursei.

„Procesul de pregătire a listării nu s-a oprit practic niciodată. Noi ne-am făcut treaba și în timp ce Hidroelectrica se afla în procedură de insolvență, dar acest proces se derulează cu toate motoarele turate la maxim. Și sunt multe lucruri de făcut acolo. Trebuie lămurite aspecte cu privire la structura activității companiei în anii următori, care sunt activele sau linia de business pe care compania se va concentra, care sunt zonele pe care compania trebuie să le restructureze sau să le eficientizeze, care este planul de investiții pentru anii următori”, a declarat Grigorescu, în interviul acordat News.ro.

Ministrul consideră că toate acestea sunt argumente care vor convinge investitorii să investească și să facă din acest proces de listare „poate unul dintre cele mai de succes listări pe care România le putea face”.

Totuși, procesul de listare a Hidroelectrica nu se poate finaliza într-un timp extrem de scurt, „dar el se derulează cu celeritate, cu toate motoarele pornite”.

Imagine-șoc pentru criza industriei financiare de la New York CITEȘTE ȘI Imagine-șoc pentru criza industriei financiare de la New York

Întrebat dacă Hidroelectrica are șanse să fie scoasă pe bursă în acest an, ministrul Energiei a răspuns: „Șanse cu siguranță există”.

„Sunt multe lucruri care trebuie finalizate în toamna acestui an și vom vedea cum merge acest proces”, a afirmat Grigorescu.

Listarea Hidroelelctrica, o companie suficient de mare ș foarte profitabilă, este sigura aflată în acest moment pe agenda Bursei de Valori.

Șefii bursei au cerut reprezentanților statului, în calitate de acționar majoritar, un calendar clar de listare a Hidroelectrica și au primit semnale încurajatoare, chiar dacă șefii din Ministerul Energiei se feresc să își asume un termen clar de listare a producătorului de energie.

Hidroelectrica ar deveni a treia companie de la bursa bucureșteană care ar îndeplini criteriile MSCI - o companie internațională care acordă clasificările piețelor și indicilor - și ar permite Bursei de Valori București să devină piață emergentă.

Pentru a clasifica o piață la nivelul de piață emergentă, MSCI solicită cel puțin trei companii listate cu o valoare de piață de cel puțin 1,26 miliarde dolari (1,15 miliarde euro, la cursul actual) și cu o valoare a acțiunilor tranzacționabile liber (free float) de minimum 630 milioane dolari (573 milioane euro).

Pentru a ridica statutul bursei din București la nivelul unei piețe emergente este nevoie de listarea unui pachet cuprins între 20% și 25% din acțiunile Hidroelectrica, pentru îndeplinirea criteriului de free float.

"Pentru capitalizarea Hidroelectrica nu sunt probleme, depășește limita impusă de MCSI", a declarat recent directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.
Hidroelectrica a anunțat, săptămâna aceasta, că estimează, pentru primele opt luni ale anului, un profit brut de peste 1 miliard de lei.

Profitul brut înregistrat de Hidroelectrica după închiderea contabilă pe primele șapte luni din acest an este mai mare cu peste 13% față de aceeași perioada a anului 2015, în condițiile în care cifra de afaceri de 1,9 miliarde lei cumulată până la sfârșitul lunii iulie 2016 este mai mică cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Hidroelectrica a înregistrat pe primele șapte luni ale anului 2016 un profit brut de 913 milioane lei.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.

Experții spun că Hidroelectrica este o companie atractivă pentru investitori, atât prin prisma rezultatelor financiare, cât și a capitalurilor deținute. Compania avea la 31 mai lichidități de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash).

Producătorul de energie are acum 3.200 de salariați, față de 5.239 salariați la momentul intrării în insolvență.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
hidroelectrica