Petrolul urcă peste 50 dolari/baril pentru prima dată în șase săptămâni

Petrolul urcă peste 50 dolari/baril pentru prima dată în șase săptămâni
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 aug 2016

Barilul de petrol a urcat joi peste pragul de 50 dolari pentru prima dată în ultimele șase săptămâni, evoluție sprijinită de datele referitoare la scăderea stocurilor de țiței din SUA și de comentariile recente ale marilor exportatori privind reluarea discuțiilor pe marginea plafonării producției mondiale.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 17:30, petrolul Brent cu livrare în luna octombrie era în urcare cu 0,8% față de închiderea de miercuri, la 50,25 dolari/baril, după ce anterior a atins un maxim intraday de 50,34 dolari/baril, cea mai ridicată cotație începând cu 4 iulie, potrivit Reuters.

De la începutul lunii august, când referința globală a scăzut sub 42 dolari/baril, petrolul Brent s-a apreciat cu peste 20%, după ce mai mulți membri OPEC au declarat că ar putea relua discuțiile privind înghețarea producției mondiale la un nivel ce ar permite reducerea surplusului din piețe. Membrii OPEC vor avea o întâlnire informală la finele lunii septembrie, în Algeria.

Profitul Oil Terminal a crescut cu 41%, impulsionat de operațiuni cu păcură. Gigantul Vitol devine al doilea client al constănțenilor CITEȘTE ȘI Profitul Oil Terminal a crescut cu 41%, impulsionat de operațiuni cu păcură. Gigantul Vitol devine al doilea client al constănțenilor

Optimismul investitorilor a fost însă temperat de informațiile potrivit cărora Iranul continuă să refuze încheierea unui acord în acest sens, precum și de comentariile oficialilor din Arabia Saudită, care au indicat că cel mai mare exportator al lumii vrea să mărească din nou producția lunară, după ce în iulie a procesat o cantitate record de țiței, de 10,67 milioane barili/zi.

Pe bursa de la New York, contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în septembrie erau cotate la 47,61 dolari/baril, în creștere cu 1,7% față de referință.

Creșterile de astăzi sunt alimentate și de datele privind evoluția stocurilor de țiței din SUA, unde Administrația pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a raportat o scădere de 2,5 milioane de barili a stocurilor în săptămâna încheiată pe 12 august, mult peste așteptările analiștilor.   

Analiștii intervievați de S&P Global Platts au estimat un declin săptămânal de doar 200.000 barili, în timp ce un raport al Institutului American al Petrolului (API) indica o scădere de 1 milion de barili.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
wti
cotatii
evolutie