Polonezii de la Serinus Energy dau vina pe Transgaz pentru întârzierile de la Moftinu

Polonezii de la Serinus Energy dau vina pe Transgaz pentru întârzierile de la Moftinu
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 oct 2018

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, controlată de un fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, a dat vina pe Transgaz pentru întârzierile la punerea în funcțiune a centralei de la Moftinu, după ce operatorul sistemului național de transport gaze naturale i-a refuzat accesul la sistem, citând calitatea neconformă a gazelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Serinus deține, prin intermediul companiei Winstar Satu Mare, 60% din concesiunea de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

“Compania așteaptă din data de 21 august 2018 codurile de acces de la operatorul sistemului național de transport, Transgaz, pentru a începe producția comercială experimentală în timpul punerii în funcțiune a instalației de gazificare, după cum este dreptul legal al companiei. Transgaz a refuzat până acum intrarea gazelor companiei în circuit, spunând că acestea sunt de o calitate neconformă cu specificațiile rețelei, din cauza unor cantități minime de apă”, este argumentul Serinus.

Petrolexportimport, odată cel mai mare jucător prin intermediul căruia erau derulate afacerile cu petrol, a intrat în faliment CITEȘTE ȘI Petrolexportimport, odată cel mai mare jucător prin intermediul căruia erau derulate afacerile cu petrol, a intrat în faliment

Compania precizează că centrala de la Moftinu a fost finalizată și poate fi pusă în funcțiune, însă se așteaptă instalarea unității de separare a aerului la temperaturi scăzute (LTS) și a celei de uscare a gazelor cu trietilengligol (TEG), “după cum a fost anunțat anterior”.

Compania poloneză a contractat furnizorul de echipamente și servicii petroliere Confind Câmpina, controlat de omul de afaceri Ioan Simion, pentru proiectarea și construcția instalației de gazificare de la Moftinu. Construcția stațiilor TEG și LTS a fost subcontractată firmei canadiene AVAL Engineering, care a amânat livrarea acestora de șase ori în ultimele 11 luni.

Serinus consideră că gazele produse la Moftinu sunt de calitate ridicată, având o concentrație de metan de peste 90%, și că ar trebui acceptate în sistemul național și în absența celor două unități.

“Transgaz susține că până și procentul foarte scăzut de apă (prezent), de maxim 0,21%, înseamnă că gazele nu pot fi injectate în sistem și că până la instalarea unităților nu pot fi efectuate vânzări de gaze”, arată compania.

“Este opinia companiei că legislația românească prevede astfel de diferențe de calitate minore în faza de producție experimentală și ca atare compania are dreptul legal de a furniza acest gaz în sistem. Compania consideră că gazul din puțurile Moftinu se încadrează în specificațiile care ar permite Transgaz să accepte acest gaz fără nici un impact discernabil asupra integrității sistemului”, mai este transmis.

Reprezentanții Serinus spun că vor continua demersul în vederea obținerii accesului la sistemul național de transport gaze.

“Indiferent de rezultat, compania va putea elimina orice reziduu minor de apă după instalarea unităților, astfel că nu vor mai exista probleme care să împiedice trecerea la etapa de producție completă”, precizează compania.

Potrivit Serinus, contractorul general estimează că stațiile TEG și LTS vor fi livrate în jurul datei de 22 noiembrie, instalarea și punerea în funcțiune fiind așteptate pentru luna decembrie. 

Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat cu avere de 3,2 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus
moftinu
centrala
transgaz
conectare
intarzieri
gaze naturale