PREMIERĂ România este exportator net de gaze în plină iarnă, majoritatea ajungând în Republica Moldova

PREMIERĂ România este exportator net de gaze în plină iarnă, majoritatea ajungând în Republica Moldova
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 20 dec 2022

România este astăzi exportator net de gaze, pentru prima dată în ultimul an și în premieră pentru sezonul de iarnă, din Bulgaria, intrând 11,4 milioane mc, în timp ce în Ungaria ajung 6 milioane mc, iar alți 6,4 milioane mc în Republica Moldova, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cel puțin pe timp de iarnă, România este, de regulă, importator net de gaze, consumul curent fiind acoperit din producția internă, extrageri din depozite și importuri.

Astăzi, producția autohtonă, de 24,1 milioane mc, și extragerile din depozite, de 22,6 milioane mc, sunt suficiente pentru acoperirea consumului curent, un milion de mc din aceste surse, pe lângă cele 11,4 milioane din importuri, luând calea exportului, în Ungaria și Republica Moldova.

DECIZIE Obligația montării în apartamente a repartitoarelor pentru căldură până la sfârșitul anului a fost din nou amânată CITEȘTE ȘI DECIZIE Obligația montării în apartamente a repartitoarelor pentru căldură până la sfârșitul anului a fost din nou amânată

Prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, România exportă 6 milioane mc în Ungaria, iar în Republica Moldova ajung 2,1 milioane mc prin punctul de interconectare de la Ungheni și 4,3 milioane mc prin cel de la Isaccea (via Ucraina).

Importurile de 6,4 milioane mc efectuate prin România sunt menite a alimenta Chișinăul și partea de vest a Republicii Moldova, care nu mai sunt alimentate cu gaz rusesc provenit direct de la Gazprom, care ajunge exclusiv în Transnistria.

„Pentru prima dată în istoria țării noastre, malul drept nu va consuma gaze livrate de Gazprom. Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve și vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenți de o singură sursă. Am reușit acest lucru”, a declarat recent vicepremierul moldovean Andrei Spînu.

SURPRIZĂ OMV îl înlocuiește pe șeful diviziei de energie, Johann Pleininger, apropiat de Petrom, cu un vicepreședinte al companiei concurente maghiare MOL CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ OMV îl înlocuiește pe șeful diviziei de energie, Johann Pleininger, apropiat de Petrom, cu un vicepreședinte al companiei concurente maghiare MOL

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, vineri, ca, pentru luna decembrie, furnizorul MoldovaGaz să cumpere 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale de la societatea Energocom, compania de stat mandatată să achiziționeze gaze și energie de pe piețele regionale, la prețul mediu de 1108,61 de dolari pentru mia de metri cubi.

După înțelegerea cu Energocom, gazul cumpărat de Republica Moldova de la gigantul rus de stat Gazprom va fi furnizat regiunii separatiste transnistrene, loială Kremlinului, situată pe malul stâng al Nistrului, care, în schimb, va furniza Chișinăului energie electrică.

Energocom stochează gazele achiziționate în instalații din Ucraina și România, dar, notează Reuters, nu este clar de unde cumpără, la rândul său, gazul.

De altfel, nu este clar nici unde are Energocom gazele depozitate în România.

DOCUMENT ANRE confirmă - NU toți trebuie să depună Declarație pentru a primi compensarea la facturile de energie și gaze. Cine trebuie să depună Declarația și cum arată formularul CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANRE confirmă - NU toți trebuie să depună Declarație pentru a primi compensarea la facturile de energie și gaze. Cine trebuie să depună Declarația și cum arată formularul

La începutul lunii noiembrie, Depogaz Ploiești, care operează 90% din capacitatea de depozitare autohtonă, a declarat pentru Profit.ro că „nu are încheiate contracte pentru servicii de înmagazinare gaze naturale cu Energocom și cu niciun alt operator economic din Republica Moldova”.

Republica Moldova cumpără gaze naturale de la Gazprom la un preț de 1.031 dolari pentru o mie de metri cubi. Însă, în luna octombrie, Gazprom a redus livrările spre Republica Moldova cu 30%, amenințând că va reduce și mai mult volumul acestora. Tot din octombrie, prețul gazului pentru consumatorii casnici a fost majorat cu aproape 30%, ajungând la circa 30 de lei moldovenești pentru un metru cub.

Vicepremierul Andrei Spînu a precizat sâmbătă că, deși prețul pentru gazele cumpărate de la Energocom este mai mare decât cel al Gazpromului, tariful pentru populație nu se va schimba, urmând să fie compensat de stat.

Cele 6 milioane mc de gaze exportate în Ungaria sunt probabil unele de tranzit, Budapesta având semnat un contract cu Gazprom, care îi livrează gazele prin Turk Stream, apoi prin cele 2 rute de transport disponibile, România și Serbia.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
exporturi
gaze
moldova
ungaria
premieră