Profit mai mult decât triplu pentru Nuclearelectrica, după scumpirea cu 143% a energiei

Profit mai mult decât triplu pentru Nuclearelectrica, după scumpirea cu 143% a energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 aug 2022

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a înregistrat un profit net de 1,22 miliarde lei în primul semestru din 2022, de peste 3 ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut (385,39 milioane lei), ca urmare a scumpirii cu 143% a energiei vândute angro și în pofida unei cheltuieli noi de peste jumătate de miliard de lei cu supraimpozitarea impusă producătorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile din exploatare ale SNN au crescut cu 127,1%, la 3,14 miliarde lei, ca urmare a majorării cu 143% a prețului mediu ponderat al energiei vândute în S1 2022, față de cel din primele 6 luni din 2021. Pe piața contractelor bilaterale, prețul mediu de vânzare a crescut cu 132,6%, iar pe cea spot – cu 179%.

Twitter reintroduce regulile referitoare la dezinformarea electorală CITEȘTE ȘI Twitter reintroduce regulile referitoare la dezinformarea electorală

Producția de energie a companiei a scăzut ușor, cu 2,3%, la 4.779 GWh.

Cheltuielile din exploatare, mai puțin deprecierea, amortizarea și cheltuaiala cu impozitul pe venitul suplimentar au crescut cu 30,3% în cursul semestrului I 2022, față de aceeași perioadă a anului 2021, la 846,6 milioane lei, în principal determinate de creșterea cheltuielilor privind energia electrică achiziționată, cauzată de creșterea prețurilor de achiziție.

FOTO Lanțul canadian de cafenele Tim Hortons, indicat recent că și-a spionat clienții, își pregătește intrarea în România CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul canadian de cafenele Tim Hortons, indicat recent că și-a spionat clienții, își pregătește intrarea în România

"Ca urmare a aplicării cotei de impozitare de 80% pe venitul suplimentar rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh, în baza art. II alin (1) din Legea nr. 259/2021, cu modificările și completările ulterioare, a rezultat o cheltuială cu impozitul pe venit suplimentar de 585,811 milioane lei", se arată în raportul semestrial al SNN.

Compania este controlată de către Ministerul Energiei, cu 82,5% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit nuclearelectrica
scumpire energie
supraimpozitare producatori energie