Statul român a pierdut procesul cu Enel pentru contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud

Statul român a pierdut procesul cu Enel pentru contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2016

Statul român a pierdut procesul intentat companiei italiene Enel la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris pentru contractul de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud și trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro, au declarat, miercuri, surse din sectorul energetic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statul, prin Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie (SAPE), ceruse despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro și de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud, conform Agerpres.

Arbitrajul a fost declanșat în 2013 de către Electrica (ulterior înlocuită de SAPE), ca urmare a unui raport făcut de Curtea de Conturi cu privire la activitatea Electrica și peste 900 milioane de euro au fost solicitați de partea română drept despagubiri. 

Enel este unul dintre cei mai mari distribuitori de energie electrică din România, acoperind Bucureștiul și județele Ilfov și Giurgiu prin Enel Muntenia Sud, Dobrogea prin Enel Dobrogea și Banatul prin Enel Banat.

Doi giganți ai eolienelor sunt în proces cu statul, acuzându-l că le impozitează de 2 ori stâlpii turbinelor CITEȘTE ȘI Doi giganți ai eolienelor sunt în proces cu statul, acuzându-l că le impozitează de 2 ori stâlpii turbinelor

Grupul italian a intrat pe piața energiei din România în 2005, când a cumpărat de la stat companiile de distribuție și furnizare a electricității Electrica Banat și Electrica Dobrogea, pentru care a plătit 127,4 milioane de euro. În 2008, Enel a preluat și Electrica Muntenia Sud, în schimbul a 432,9 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
electrica muntenia sud
proces