TABEL Romgaz a semnat contracte de furnizare gaze la preț reglementat cu 10 companii de termoficare

TABEL Romgaz a semnat contracte de furnizare gaze la preț reglementat cu 10 companii de termoficare
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 apr 2024

Romgaz, cel mai important producător de gaze autohton, deținut majoritar de statul român, a semnat contracte de furnizare gaze la preț reglementat de 120 lei/MWh cu 10 companii de termoficare din țară pentru anul gazier 2024-2025, cantitatea totală ce urmează a fi livrată fiind de peste 1,5 TWh, reprezentând aproximativ 3% din cantitatea furnizată pe piața locală în anul 2023 de companie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Valoarea totală a contractelor semnate cu cele 10 companii de termoficare este de aproape 200 milioane lei, fără TVA, potrivit legislației în vigoare, prețului reglementat al unui MWh fiind de 120 lei, la care se adaugă tariful de rezervare capacitate de transport în punctul de intrare în sistemul național de transport (SNT) și TVA.

La aceste contracte se adaugă și cel semnat cu ELCEN, de 3 TWh (aproximativ 6% din cantitatea de gaze livrată de Romgaz în 2023), în valoare de aproximativ 380 milioane lei, fără TVA.

Cel mai mare contract, în valoare de 69,3 milioane lei, a fost semnat cu SC Termoficare Oradea, un alt contract ridicat, în valoare de 31 milioane lei fiind parafat cu Compania Municipală Termoenergetica București.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență în formă continuată. E acuzat că primea bani pentru a urgenta plăți către anumite firme CITEȘTE ȘI Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență în formă continuată. E acuzat că primea bani pentru a urgenta plăți către anumite firme

Cantitatea zilnică de gaze naturale programată a fi livrată este determinată prin împărțirea cantității contractate lunare la numărul de zile calendaristice din perioada de livrare, rotunjită la trei zecimale, cu ajustarea cantității zilnice din ultima zi de livrare, în scopul obținerii cantității contractate totale.

Plata contravalorii gazelor naturale se face în avans, înainte de începerea livrării aferente fiecărei luni de livrare sau la o scadență de 30 zile de la data facturării.

Pe lângă acestea, Romgaz a mai semnat un contract de livrare a 300 GWh de gaze cu operatorul de transport Transgaz în valoare de 37,2 milioane lei.

Anul trecut, Romgaz a livrat în total peste 50 TWh companiilor de pe piața autohtonă.

 CONFIRMARE JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, una dintre cele mai importante companii care activează pe piața distribuției de carburanți, vine la bursă - FOTO CITEȘTE ȘI CONFIRMARE JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, una dintre cele mai importante companii care activează pe piața distribuției de carburanți, vine la bursă - FOTO

Cantitățile nu au fost negociate de Romgaz cu respectivele companii, potrivit legislației în vigoare ele fiind stabilite și repartizate de Operatorul Sistemului de Transport (Transgaz).

Potrivit legislației în vigoare, “în perioada 1 aprilie 2024-31 decembrie 2024, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale (printre care se numără și Romgaz - n.r.) au obligația să livreze, cu prețul de 120 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, denumiți în continuare PET, pentru a asigura în perioada 1 noiembrie 2024-31 martie 2025 necesarul de consum al acestor clienți din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
companii termoficare
gaze
pret reglementat