Transgaz frânează entuziasmul. Gazoductul Iași-Ungheni va avea debit maxim abia în 2018

Transgaz frânează entuziasmul. Gazoductul Iași-Ungheni va avea debit maxim abia în 2018
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 13 iul 2016

Gazoductul Iași-Ungheni, care leagă sistemele de transport de gaze naturale din România și Republica Moldova, a fost finalizat în 2015, dar încă nu funcționează la capacitate maximă. Un document oficial arată că estimarea Transgaz privind asigurarea unui debit la nivel maxim pe conductă este anul 2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Lucrările de construcție a conductei de gaze naturale au fost finalizate în august 2014, iar pe 27 august 2014, de Ziua Națională a Republicii Moldova, a fost organizată ceremonia de inaugurare a conductei în Republica Moldova.

După cum a relatat Profit.ro,  în pofida acestei ceremonii, recepția proiectului a avut loc un an mai târziu, în data de 29 decembrie 2015, proiectul fiind finalizat astfel la mai bine de un an de la inaugurarea oficială.

Potrivit unui studiu recent realizat de centrul de studii Expert Grup, gazoductul Iași-Ungheni este deocamdată subutilizat și poate fi valorificat realmente doar prin extinderea conductei către Chișinău și prin creșterea capacității de transport gaze pe partea română.

Deși capacitatea reală de transport a gazoductului este de 1,5 miliarde metri cubi pe an, volum ce ar putea acoperi integral necesitățile de consum ale Moldovei, volumul exportat din România prin această conductă, în 2015, a fost de doar 1 milion metri cubi, respectiv circa 1% din consumul total al țării, fără raioanele de est ale Moldovei, arată autorii studiului.

Agențiile de turism, în dezbatere cu Concurența: Suntem o industrie lăsată în vânt de autorități CITEȘTE ȘI Agențiile de turism, în dezbatere cu Concurența: Suntem o industrie lăsată în vânt de autorități

Un document oficial al Ministerului Energiei, redactat recent și prezentat acum de Profit.ro, arată că Transgaz, care asigură din partea română operarea gazoductului, și-a programat pentru anii următori un proiect de îmbunătățire a aprovizonării cu gaze naturale a zonei de nord-est a țării și a asigurării capacității de transport spre Republica Moldova.

Potrivit acestui document, debitul maxim pe conductă este însă estimat de Transgaz pentru 2018.  

“Sunt necesare o serie de dezvoltări în Sistemul Național de Transport gaze naturale astfel încât să fie asigurată o capacitate de transport de 1,5 miliarde metri cubi pe an în punctul de interconectare dintre România și Republica Moldova și să poată fi asigurați parametrii tehnici adecvați pentru export. Conform informațiilor Transgaz, termenul de finalizare estimat este anul 2018”, precizează sursa citată.

Asigurarea unui debit maxim pe gazoduct depinde însă și de continuarea acestuia de la Ungheni către Chișinău, proiect care trebuie finalizat de Republica Moldova.

RCS&RDS rămâne lider la portări pe telefonie mobilă și fixă la 6 luni CITEȘTE ȘI RCS&RDS rămâne lider la portări pe telefonie mobilă și fixă la 6 luni

În ciuda unor întârzieri considerabile, autoritățile moldovene au anunțat anul acesta că extinderea gazoductului Iași-Ungheni către Chișinău este programată a fi finalizată la finele anului 2018, față de luna mai 2018, care era termenil inițial. Uniunea Europeană a alocat 10 milioane de euro pentru această extindere, dar costul proiectului este estimat la cel puțin 83 milioane de euro.

Investiția României în gazoductul Iași-Ungheni a fost de 26 milioane de euro, din care 7 milioane de euro au fost atrase din fonduri europene. Transgaz poate asigura un debit maxim de 60.000 metri cubi de gaz pe oră, însă condițiile tehnice și configurația sistemului național de transport gaze din Republica Moldova limitează livrările la cel mult 10.000 de metri cubi pe oră.

Consumul anual de gaze naturale al Republicii Moldova este de circa 1,2 miliarde metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazoduct
iasi
ungheni
debit
capacitate
maxima
2018
gaze naturale
republica moldova