ULTIMA ORĂ Nu a fost luată decizia de continuare a proiectului mini-reactoarelor nucleare SUA de la Doicești. Ministerul Energiei s-a abținut de la vot în AGA Nuclearelectica. UPDATE Explicațiile ministerului

ULTIMA ORĂ Nu a fost luată decizia de continuare a proiectului mini-reactoarelor nucleare SUA de la Doicești. Ministerul Energiei s-a abținut de la vot în AGA Nuclearelectica. UPDATE Explicațiile ministerului
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 apr 2024

AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) concepute și dezvoltate de americanii de la NuScale, în baza studiului de prefezabilitate, acționarul majoritar, Ministerul Energiei, ce deține peste 82% din capital, abținându-se de la vot în cadrul ședinței de astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Din același motiv, nu a fost aprobată nici semnarea mai multor contracte esențiale pentru dezvoltarea proiectului de la Doicești, respectiv cel de licență tehnologică cu NuScaleasocierea cu sud-coreenii de la DS Private Equitycontractul FEED 2 pentru proiect și majorarea plafonului împrumutului acordat de SNN companiei de proiect la 243 milioane dolari, în cazul în care nu se găsesc alte surse de finanțare.

Aprobarea semnării contractelor menționate fusese introdusă pe ordinea de zi a AGA chiar la solicitarea Ministerului Energiei.

VIDEO Turcii au început lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România CITEȘTE ȘI VIDEO Turcii au început lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România

″(…) nu s-a întrunit numărul de voturi necesar luării unei hotărâri (250.493.145 voturi, reprezentând 88,83112% din voturile exprimate de acționarii prezenți sau reprezentați, fiind <abținere>)″, a transmis SNN. La ședință au participat acționari cumulând 93,48% din totalul acțiunilor și drepturilor de vot. 

Deocamdată, Ministerul Energiei nu a dat nici o explicație pentru votul său de abținere. Șeful instituției, Sebastian Burduja, s-a aflat astăzi în Qatar, în cadrul unei delegații guvernamentale conduse de premierul Marcel Ciolacu, care mâine va vizita Emiratele Arabe Unite.

Predicție dificilă pentru națiunile occidentale care au încercat să izoleze economic și să pedepsească Rusia. Economia de la Moscova, pe val CITEȘTE ȘI Predicție dificilă pentru națiunile occidentale care au încercat să izoleze economic și să pedepsească Rusia. Economia de la Moscova, pe val

UPDATE Ministerul Energiei a transmis că propunerile de decizii asupra cărora s-a abținut astăzi de la vot vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe AGA Nuclearelectrica ulterioare, ″cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului″.

″Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare. În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului″, a explicat instituția.

″România are șansa să fie lider în sectorul nuclear civil european și global, inclusiv prin prisma noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doicești) și a reactoarelor de generație IV (proiectul ALFRED). Ministerul Energiei va continua să sprijine activ acest efort″, a mai spus ministerul.

Președintele Ford spune că nu încearcă să împingă mașini electrice „pe gâtul nimănui” CITEȘTE ȘI Președintele Ford spune că nu încearcă să împingă mașini electrice „pe gâtul nimănui”

Nuclearelectrica și Nova Power&Gas au fiecare câte 50% din acțiunile RoPower Nuclear SA, joint-venture-ul înființat pentru dezvoltarea proiectului de la Doicești.

După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, RoPower Nuclear SA se pregătește deja pentru negocierea viitorului contract de construire a centralei, chiar dacă anul viitor ar urma să fie luată o decizie preliminară, nu finală, de investiție în proiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
reactoare modulare mici smr
nuscale nuclearelectrica
cncan reglementare smr