ULTIMA ORĂ Unul dintre cei mai agresivi investitori americani activiști, supranumit "Vulturul", vrea să cumpere acțiuni în TurkStream, gazoduct care alimentează inclusiv România

Energie   
ULTIMA ORĂ Unul dintre cei mai agresivi investitori americani activiști, supranumit "Vulturul", vrea să cumpere acțiuni în TurkStream, gazoduct care alimentează inclusiv România

Fondul de tip activist Elliott Management, deținut de miliardarul Paul Singer, supranumit "Vulturul" deoarece este unul dintre cei mai agresivi investitori activiști, explorează posibilitatea de a achiziționa o participație la un set de active de infrastructură bulgare, care includ însă o extensie-cheie a conductei de gaze TurkStream, care leagă Rusia de Europa.

Fondul speculativ analizează, de asemenea, achiziționarea de centre de date, cabluri și alte componente de infrastructură legate de conductă, conform WSJ.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Dispozitive de comunicații descoperite în unele invertoare chinezești ale centralelor fotovoltaice si eoliene. Pot fi coordonate pentru a destabiliza rețelele electrice și a declanșa pene majore de curent CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dispozitive de comunicații descoperite în unele invertoare chinezești ale centralelor fotovoltaice si eoliene. Pot fi coordonate pentru a destabiliza rețelele electrice și a declanșa pene majore de curent
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Tranzacția este încă în stadii incipiente, fără un acord formal încă în vigoare, dar Elliott a semnat deja un acord de confidențialitate cu Bulgartransgaz, operatorul de transport de gaze de stat din Bulgaria.

Această evoluție vine în urma unei întâlniri de luna trecută între reprezentanții Elliott și oficiali bulgari de rang înalt la Sofia.

Compania are în vedere, de asemenea, o posibilă refinanțare a datoriei Bulgartransgaz ca parte a acordului mai amplu. 

INFOGRAFIC MOL egalează în România vânzările record de carburanți din ultimii 2 ani în pofida reducerii numărului de benzinării CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC MOL egalează în România vânzările record de carburanți din ultimii 2 ani în pofida reducerii numărului de benzinării

Un fond activist aplică o strategie de investiții prin care își exercită în mod activ dreptul de acționar, pentru a crește valoarea corporativă.

Conducta TurkStream este în prezent singura legătură operațională de gaze a Rusiei către Europa, deosebit de importantă având în vedere că conductele mai mari ale Rusiei către continent au fost întrerupte sau închise de la invazia Ucrainei.

Conducta traversează Marea Neagră, ajungând în Turcia și apoi ramificându-se în țări precum Ungaria și Slovacia.

Din punct de vedere istoric, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze naturale către Europa, dar în urma războiului din Ucraina, cota Moscovei în aprovizionarea cu gaze către Europa a scăzut semnificativ de la 45% la aproximativ 19%.

Profit.ro a anunțat recent că livrările Gazprom către Europa prin singurul gazoduct încă funcțional, TurkStream, prin care intră gaze inclusiv în România, au scăzut în aprilie cu 7,3% față de luna precedentă, până la 41,7 milioane de metri cubi pe zi, însă au crescut cu 1,2% față de aceeași lună a anului trecut, când au fost transportate 41,2 milioane mc/zi.

În pofida faptului că anul trecut a devenit cel mai mare producător de gaze din UE, România va fi, până la declanșarea producției în Neptun Deep în 2027, dependentă de importul de gaze pe perioada iernii pentru acoperirea consumului intern. În intervale de timp mai mari și friguroase, producția internă curentă și capacitatea limitată tehnic de extragere din depozite nu pot acoperi integral consumul curent, așa cum s-a întâmplat și în această iarnă.

România importă de obicei gaze pe perioadă iernii via Bulgaria (unde intră majoritar gaz rusesc, dar și din Azerbaidan și gaz natural lichefiat - GNL - din Grecia) sau Ungaria. Gazul azer este antamat aproape 100% de statele sudice, în special Italia. Iar Ungaria își umple depozitele uriașe (cu o capacitate de 66 TWh, de 2 ori mai ridicată de cea autohtonă) cu gaz rusesc provenint din TurkStream. Cum UE intenționează să interzică importurile de gaze rusești de la finele lui 2027, regiunea va deveni dependentă de majorarea producției din România, în special din Neptun Deep, și va trebui să identifice surse alternative de import.

După sistarea livrărilor prin conductele de gaze Yamal și Nord Stream și închiderea rutei de transport al gazelor rusești prin Ucraina începând cu ianuarie anul acesta, Gazprom a rămas cu o singură rută de transport către Europa, via Turcia, prin gazoductul TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an.

DOCUMENTE Romgaz - gaze și energie și pentru populație: Prelungește evaluarea ofertelor pentru platforma IT CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Romgaz - gaze și energie și pentru populație: Prelungește evaluarea ofertelor pentru platforma IT

Comparativ, viitoarea producție anuală a Neptun Deep este estimată la aproximativ 8 miliarde mc, reprezentând aproape jumătate din capacitatea totală de transport a TurkStream.

Datele provind de la asociația transportatorilor europeni, ENTSOG, gigantul rus Gazprom, care anterior publica bilunar datele privind exporturile, încetând să mai publice statistici de la începutul anului 2023.

Iarna mai lungă și mai friguroasă a făcut ca, de la începutul anului și până în prezent, exporturile totale ale Gazprom către Europa prin intermediul TurkStream să se majoreze cu aproape 13%, la 5,7 miliarde de metri cubi, față de 5,1 miliarde în perioada similară a anului trecut.

Cu toate acestea, volumul este aproape de două ori mai scăzut decât cel furnizat companiilor europene în primele 4 luni ale anului trecut, dacă sunt adăugate și cantitățile furnizate via Ucraina, care în acest an au dispărut complet.

În perioada ianuarie aprilie 2024, dacă este adăugat și tranzitul prin Ucraina, exporturile Gazprom către Europa s-au ridicat la 10,2 miliarde de metri cubi.

În perioada de vârf a exporturilor Gazprom, în perioada 2018-2019, livrările gigantului rus către Europa depășeau 175-180 de miliarde de metri cubi, reprezentând peste 80% din totalul exporturilor de gaze rusești.

George Simion: Să înțeleagă lumea de pe acum - Vor trebui luate măsuri neprietenoase. Foarte greu să evităm falimentul! CITEȘTE ȘI George Simion: Să înțeleagă lumea de pe acum - Vor trebui luate măsuri neprietenoase. Foarte greu să evităm falimentul!

Uniunea Europeană urmează să propună măsuri pentru a interzice importurile de gaze rusești de la finele lui 2027, pe măsură ce blocul comunitar face pași spre ruperea legăturilor cu o țară care odată era cel mai mare furnizor de energie al său.

UE a achiziționat energie rusească în valoare de 23 de miliarde de euro în 2024, mai mult decât a alocat pentru sprijinirea Ucrainei în acel an. Importurile din Rusia au fost responsabile pentru 19% din achizițiile totale de gaze ale blocului comunitar în 2024, după ce importurile de gaze lichefiate au atins un nivel record.

Însă acest calendar depinde de capacitatea blocului comunitar de a-și asigura livrările alternative de gaze lichefiate din SUA, Qatar, Canada și Africa. Achizițiile din SUA sunt discutate în cadrul discuțiilor comerciale cu administrația Trump.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
gaz
rusia
românia
neptun deep