Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a înrăutățit estimările privind creșterea furnizării de petrol din SUA și alți producători din afara OPEC+ în acest an, și a anunțat că se așteaptă la cheltuieli de capital mai scăzute în urma declinului cotațiilor țițeiului, transmite Reuters.
Livrările din țările din afara OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) vor crește cu aproximativ 800.000 barili pe zi (bpd) în 2025, a anunțat OPEC în raportul său lunar, după ce în aprilie previziona un nivel de 900.000 bpd.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
O încetinire a majorării cererii în afara OPEC+ va ajuta organizația să echilibreze mai ușor piața. Creșterea rapidă a producției altor țări și de la zăcămintele de șisturi bituminoase din SUA a afectat în ultimii ani cotațiile țițeiului, scrie Agerpres
În ultimele săptămâni, prețurile au fost sub presiune, după ce OPEC+ a anunțat că intenționează să majoreze producția în mai și iunie mai rapid decât era planificat, și pe fondul incertitudinilor provocate de taxele vamale americane.
În raportul publicat miercuri, OPEC arată că anul acesta investițiile așteptate în explorare și producție E&P în afara OPEC+ ar urma să scadă cu aproximativ 5%. În 2024, investițiile au urcat cu aproximativ trei miliarde de dolari, ajungând la 299 miliarde de dolari, a informat OPEC.
'Potențialul impact al nivelului producției în 2025 și 2026 al declinului investițiilor E&P va constitui o dificultate, în pofida concentrării industriei pe îmbunătățirea eficienței și a productivității', se arată în raport.

În timp ce SUA încă ar urma să conducă creșterea aprovizionării, OPEC se așteaptă ca producția totală de petrol a Statelor Unite să crească cu aproximativ 300.000 bpd anul acesta, după ce luna trecută estima o creștere cu 400.000 bpd.
De asemenea, organizația a menținut nemodificate estimările privind cererea globală de petrol în 2025 și în 2026, menționând impactul taxelor vamale și al datelor privind cererea în primul trimestru din acest an.