Ungaria va continua să primească gaz și petrol din Rusia, în ciuda sancțiunilor, dă asigurări ministrul de externe Peter Szijjarto după ce a vorbit cu vicepremierul rus Aleksandr Novak

Ungaria va continua să primească gaz și petrol din Rusia, în ciuda sancțiunilor, dă asigurări ministrul de externe Peter Szijjarto după ce a vorbit cu vicepremierul rus Aleksandr Novak
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto a vorbit la telefon cu vicepremierul rus Aleksandr Novak despre livrările de gaze și petrol, precum și despre cooperarea în domeniul nuclear, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peter Szijjarto a declarat că vicepremierul rus Aleksandr Novak l-a asigurat că, în ciuda sancțiunilor internaționale, partea rusă va putea face lucrări de întreținere la conducta Turkstream. "Astfel, aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără întreruperi", precizează șeful diplomației ungare, scrie News.ro.

Portugalia introduce TVA zero la alimentele de bază pentru a combate inflația CITEȘTE ȘI Portugalia introduce TVA zero la alimentele de bază pentru a combate inflația

În urma unui acord pe 15 ani semnat în 2021, înainte de începerea războiului din Ucraina vecină, Ungaria primește 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an de la Rusia, în principal prin Bulgaria și Serbia, prin conducta Turkstream.

Gazoductul Turkstream va fi oprit pentru întreținere între 5 și 12 iunie, potrivit datelor de pe site-ul operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz.

Pe de altă parte, Szijjarto a reiterat că Ungaria va bloca orice sancțiuni ale Uniunii Europene la adresa Rusiei care ar afecta energia nucleară. Ungaria, care își cumpără cea mai mare parte a energiei din Rusia, intenționează să își extindă centrala nucleară de la Paks, iar compania rusă Rosatom va construi două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare, pe lângă cele patru reactoare ce funcționează în prezent.

Szijjarto a mai spus că l-a informat pe Novak că Ungaria poartă discuții pentru a crește rolul companiei franceze Framatome în extinderea centralei de la Paks, deoarece guvernul german blochează livrarea echipamentelor de control pentru noile reactoare de la Paks.

Compania germană Siemens Energy are un contract pentru livrarea echipamentului de control împreună cu Framatome, precizează Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
gaze