Analiști: Lira sterlină va continua să se deprecieze ușor după începerea negocierilor pentru Brexit

Analiști: Lira sterlină va continua să se deprecieze ușor după începerea negocierilor pentru Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2017

Lira sterlină va continua să se deprecieze uțor față de euro și dolar, după începerea negocierilor de separare de Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters în rândul analiștilor, care au indentificat riscuri ca declinul să fie chiar mai accentuat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Moneda britanică a scăzut cu circa 17% față de dolar, după votul din 23 iunie pentru ieșirea din UE, fiind tranzacționată vineri aproape de 1,24 dolari pe unitate, scrie News.ro.

În următoarea lună, lira va ajunge la 1,22 dolari pe unitate, iar la sfârșitul lunii martie, când premierul Theresa May ar trebui să declanșeze negocierile oficiale prin activarea Articolului 50 din Tratatul UE, la 1,21 dolari pe unitate.

"În urma unor date economice foarte solide în Marea Britanie, faptul că lira a rămas ușor  în urma altor monede rapotat la dolar sugerează că politica domină”, a declarat Colin Asher, analist la Mizuho Securities, care se așteaptă ca tendința să continue aproape pe tot parcursul anului.

Analiștii anticipează că în decurs de șase luni lira ar putea ajunge la 1,2 dolari pe unitate.

LISTA tuturor celor 102 taxe care vor fi eliminate CITEȘTE ȘI LISTA tuturor celor 102 taxe care vor fi eliminate

Nimeni nu se așteaptă ca lira să ajungă la paritate cu dolarul, dar unii prognozează un nivel de 1,1 dolari pe unitate. Cei mai optimiști au spus că lira poate urca la 1,35 dolari pe unitate la sfârșitul anului.

Lira a avut probleme și față de euro, dar numai doi dintre analiștii intervievați de Reuters au spus că cele două monede pot ajunge la paritate.

Etimările medii sunt că un euro, aflat în prezent la un nivel de 85,5 pence pe unitate, ar putea fi cotat la 85 de pence pe unitate într-o lună, la 86 de pence în trei luni și 87 de pence la sfârșitul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
brexit