City Insurance a pierdut definitiv procesul împotriva unei decizii ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiară

City Insurance a pierdut definitiv procesul împotriva unei decizii ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiară
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 11 dec 2019

City Insurance, liderul pieței de asigurări în 2018, a pierdut definitiv procesul împotriva Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care a urmărit anularea unei decizii de deschidere a procedurii de redresare financiară, emisă în aprilie 2016. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul asigurătorului împotriva unei decizii a Curții de Apel București din noiembrie 2016.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

ASF a anunțat, pe 18 aprilie 2016, deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la City Insurance, al patrulea asigurător RCA în 2015, informație pe care Profit.ro a publicat-o în exclusivitate în 14 aprilie.

De asemenea, activitatea de subscriere a companiei a fost limitată la 75% din veniturile aferente anului trecut, cu excepția asigurărilor de garanții, unde subscrierea de noi contracte de asigurare a fost interzisă.

Analiștii intervievați de Reuters se așteaptă la deprecierea cu 1,5% a leului în anul următor CITEȘTE ȘI Analiștii intervievați de Reuters se așteaptă la deprecierea cu 1,5% a leului în anul următor

Decizia ASF a avut la bază concluziile unei analize diagnostic de supraveghere și a unui raport de control inopinat care au indicat o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului asigurătorului.

Printre cele mai importante probleme prezentate ca identificate în situația City Insurance sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, și coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare, minim 1.

În urma acțiunilor de control, ASF a constat întârzieri importante la plata despăgubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind înregistrate la Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) cereri de chemare în garanție, cu consecințe negative asupra întregii piețe de asigurări RCA din România.

De asemenea, era arătat că City Insurance ar fi avut o datorie semnificativă aferentă cedării în reasigurare a riscurilor incluse în clasa 10 - RCA, reprezentând aproximativ 85% din totalul datoriilor față de reasigurători.

Totodată, asigurătorul ar fi avut o expunere ridicată la risc, reprezentând totalul sumelor asigurate pentru polițele în vigoare, raportat la valoarea activului net înregistrată de societate la aceeași dată, pentru asigurările de garanții (clasa 15), încheiate pe teritoriul României și în Europa.

"Managementul City Insurance prezintă convingerea că în anul 2015 a urmărit și realizat obiectivele trasate de către acționari, a oferit produse și servicii de calitate tuturor partenerilor și toate activitățile desfășurate au fost în concordanță cu responsabilitățile față de acționari, salariați și opinia publică", este însă indicat în raportul pe anul 2015 al asigurătorului.

EXCLUSIV Prețul fix la RCA lovește în plin brokerii. Generali a redus de 12 ori comisioanele, urmează Allianz Țiriac și Groupama CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prețul fix la RCA lovește în plin brokerii. Generali a redus de 12 ori comisioanele, urmează Allianz Țiriac și Groupama

ASF a decis în iulie 2016 să scoată City Insurance din procedura de redresare financiară, după ce a aprobat planul de măsuri prezentat de conducerea companiei.

City Insurance, deținut indirect de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, a catalogat decizia ASF ca fiind "esențial nelegală și profund netemeinică" și parte dintr-un context mai larg al preocupării autorității de reglementare de a diminua până la desființare activitatea asigurătorilor cu capital românesc, în favoarea explicită a celor cu capital strain.

"Decizia ASF (Decizia nr. 901/2016 - n.r.) prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a City Insurance este esențial nelegală și profund netemeinică. Fără a intra într-o analiză de fond, vă informăm că toate considerentele acestei decizii nu dovedesc existența niciunei împrejurări din cele expres și limitativ prevăzute de lege care să permită luarea unei asemenea măsuri", se arăta într-un comunicat al asigurătorului remis Profit.ro în data de 22 aprilie 2016.

Asigurătorul a anunțat atunci că va contesta în instanță decizia ASF, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel București.

Anul 2015 a fost al doilea cu pierdere pentru City Insurance, care a atins 5,07 milioane de lei, de la un minus de 13,2 milioane de lei în 2014.

"Conform situațiilor financiare (…), societatea înregistrează la data de 31.12.2015 o pierdere de 5.074.508 lei, care urmează să fie acoperită din profitul anilor următori, conform Adunării Generale a Acționarilor. Facem precizarea că pierderea înregistrată se datorează în cea mai mare parte subscrierii într-o pondere mare a polițelor RCA, cumulat cu un cost ridicat al reasigurării pentru acest tip de asigurări", este explicat în raportul aferent anului 2015 al asigurătorului.

City Insurance a subscris în 2018 prime de asigurare de 1,48 miliarde de lei, în creștere cu 18,3% față de anul precedent, rezultat care plasat asigurătorul pe primul loc în ierarhia de profil.

Înființată în 1998, compania este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.

Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

Capitalul social al City Insurance se ridica la 93,28 milioane de lei, conform datelor din raportul asigurătorului aferent anului 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
city insurance
majorare
capital social
termen
decalare
audit