ULTIMA ORĂ Euroins a intrat oficial în faliment. Toate polițele emise de companie vor înceta de drept pe 8 septembrie

ULTIMA ORĂ Euroins a intrat oficial în faliment. Toate polițele emise de companie vor înceta de drept pe 8 septembrie
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 9 iun 2023

Tribunalul București a hotărât, vineri, deschiderea procedurii falimentului în cazul Euroins, fostul lider asigurărilor RCA, a cărui cotă pe acest segment de piață depășea 30% la finele anului 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Decizia instanței este importantă pentru toți asigurații și păgubiții Euroins, pentru că în termen de 90 de zile, de la acest moment, adică în data de 8 sptembrie 2023, polițele de asigurare emise de acest asigurător vor înceta de drept, cu excepția celor de garanții.

Tribunanul a admis azi cererea formulată de ASF și, în temeiul art. 25- raportat la art.262 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, dispune deschiderea procedurii de faliment împotriva debitoarei Euroins România.

La finele anului 2022, Euroins era liderul pieței asigurărilor RCA, cu o cotă de 32,7%. De asemenea, compania avea o cotă de 20,07% din piața asigurărilor generale (care include RCA), ocupând poziția a doua în acest clasament, după Groupama. Mai multe detalii AICI.

ULTIMA ORĂ Cererea Euroins de suspendare a deciziei ASF privind revocarea licenței și constatarea stării de insolvență - respinsă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cererea Euroins de suspendare a deciziei ASF privind revocarea licenței și constatarea stării de insolvență - respinsă

CITR filiala București a fost numit de către Tribunalul București lichidator judiciar al Euroins.

„Pentru primele luni ale acestui proiect ne propunem să asigurăm cât mai multă stabilitate și claritate tuturor celor implicați. Vom fi atenți în mod particular la gestionarea costurilor, pentru bunul mers al procedurii. În al doilea rând, fiindcă vorbim de al doilea faliment pe piața de asigurări din ultimii doi ani, suntem conștienți de impactul sistemic pe care această situație o are și vom folosi instrumentele digitale special create pentru a eficientiza tot procesul. Contăm pe buna colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, Fondul de Garantare a Asiguraților și celelalte autorități implicate. Așa cum v-am obișnuit, vom asigura transparența întregului proces.” spune Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

În cazul acestui faliment, rolul lichidatorului judiciar, conform mandatului legal, este acela de a gestiona lichidarea companiei și de se asigura că creditorii recuperează cât mai mult din creanțe.

Potrivit CITR, primul pas din procedura de faliment va fi stabilirea masei credale, identificarea, evaluarea activelor și vânzarea acestora și nu în ultimul rând, identificarea tuturor surselor suplimentare de venituri pentru a ajunge la etapa distribuirii sumelor către creditori. Judecătorul a stabilit un termen până la care toți creditorii care au înregistrat creanțe vor putea depune cereri de înscriere la masa credală.
Pentru cei interesați, precizează lichidatorul judiciar, termenele legale stabilite de Tribunalul București sunt următoarele:
a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor 24.07.2023
b) termenul de verificare a creanțelor, de întocmire și publicare în BPI a tabelului preliminar de creanțe 04.08.2023
c) termenul de definitivare a tabelului creanțelor 28.08.2023
d) data primei ședințe a adunării generale a creditorilor  10.08.2023

Conform legii și deciziei instanței deținătorii de polițe emise de către EUROINS au de astăzi, de la declararea falimentului, maximum 90 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA și pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situația în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare și/sau a cererilor de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților,  sau 90 de zile de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior .

Deținătorii de polițe pot solicita în toata această perioadă rezilierea contractelor de asigurarer și recuperarea restituirilor de primă sau, în caz, contrar, polițele vor înceta de drept  în 90 de zile, termen care se împlinește la 08.09.2023, arată CITR

Termenul de 90 de zile nu se aplică  contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 - Garanții, prevăzută în secțiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările ulterioare, pentru care termenul de încetare de drept este de 150 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, în speță 07.11.2023; în aceleași condiții, încetează de drept și contractele de reasigurare.
Dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fondul de Garantare a Asiguraților se naște la data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 262/17.03.2023. Detaliile vor fi disponibile pe siteul www.citr.ro și pe siteul FGA. https://www.fgaromania.ro/

În data de 17 martie 2023, ASF a decis să suspende atribuțiile conducerii Euroins și să retragă autorizația de funcționare a companiei, să constate starea de insolvență a acesteia și să ceară instanței, în consecință, declararea stării de faliment a companiei, dar și să numească Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății. Mai multe detalii AICI.

Decizia ASF 262/2023 de a retrage licența Euroins România și intenția sa de a cere falimentul acesteia reflectă opinia autorității de reglementare potrivit căreia fondurile de capital de Solvabilitate II (S2) ale Euroins România s-ar situa cu 2,17 miliarde lei (aproximativ 441 milioane euro) sub cerința de capital S2 și cu 1,75 miliarde lei (aproximativ 355 milioane euro) sub cerința de capital minim.

În 2021, veniturile din prime subscrise ale companie au atins 2,19 miliarde de lei, de la 1,31 miliarde de lei în 2020. Pierderea companiei în 2021 a fost de 33,52 milioane de lei, de la un minus de 223,16 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
asf
instanta