Autoritățile de reglementare europene s-au distanțat de decizia elvețiană de a șterge obligațiuni de 17 miliarde de dolari ale Credit Suisse

Autoritățile de reglementare europene s-au distanțat de decizia elvețiană de a șterge obligațiuni de 17 miliarde de dolari ale Credit Suisse
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2023

Autoritățile de reglementare europene s-au distanțat de decizia elvețiană de a șterge obligațiuni de 17 miliarde de dolari ale Credit Suisse, ca urmare a salvării băncii, spunând că mai întâi vor revizui în scădere investițiile acționarilor, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dominique Laboureix, președintele Consiliului unic de rezoluție al UE, a transmis un mesaj clar pentru investitori într-un interviu exclusiv cu CNBC.

Trump, pus sub acuzare în cazul Stormy Daniels. Primul fost președinte american care se confruntă cu acuzații penale CITEȘTE ȘI Trump, pus sub acuzare în cazul Stormy Daniels. Primul fost președinte american care se confruntă cu acuzații penale

”Într-o rezoluție [bancară], în context european, am urmări ierarhia și am vrut să le spunem foarte clar investitorilor, pentru a nu fi înțeleși greșit: nu avem de ales decât să respectăm această ierarhie”, a spus Laboureix.

Declarația vine după ce autoritatea de reglementare elvețiană FINMA a anunțat la începutul acestei luni că obligațiunile suplimentare de nivel 1 (AT1) ale Credit Suisse, considerate în general investiții relativ riscante, vor fi reduse la zero, în timp ce investitorii în acțiuni vor primi peste 3 miliarde de dolari ca parte a preluării băncii de către UBS , supărând deținătorii de obligațiuni, scrie News.ro.

Într-o declarație comună cu Autoritatea de Supraveghere Bancară a BCE și Autoritatea Bancară Europeană, Consiliului unic de rezoluție a declarat pe 20 martie că ”instrumentele comune de capitaluri proprii sunt primele care absorb pierderile și numai după vor fi prescrise titlurile AT1.”

Ierarhia sau cadrul standard consideră investițiile în acțiuni clasificate ca secundare obligațiunilor, atunci când o bancă este salvată.

Decizia elvețiană i-a determinat pe unii deținători de obligațiuni AT1 Credit Suisse să ia în considerare acțiuni în justiție și a stârnit incertitudine pentru deținătorii de obligațiuni din întreaga lume.

”În calitate de autoritate de rezoluție responsabilă de cadrul de rezoluție al uniunii bancare, vă pot spune că voi respecta pe deplin și în totalitate cadrul legal. Deci, în rezoluție, atunci când adopt o schemă de rezoluție, voi respecta această ierarhie începând cu absorbția capitalului propriu, apoi AT1 și apoi Tier 2 și apoi restul”, a spus Laboureix.

Elveția nu face parte din Uniunea Europeană și, prin urmare, nu intră sub incidența reglementărilor bancare din regiune.

Consiliului unic de rezoluție a devenit operațional în 2015, ca urmare a crizei financiare globale și a crizei datoriilor suverane.

Funcția sa principală este de a se asigura că există cel mai mic impact posibil asupra economiei reale, dacă o bancă eșuează în zona euro.

Recentele tulburări bancare au început în SUA, odată cu căderea Silvergate Capital, o bancă axată pe criptomonede.

La scurt timp după, autoritățile de reglementare au închis Silicon Valley Bank și apoi Signature Bank, în urma unor ieșiri semnificative de depozite, într-un efort de a preveni contagiunea în sector.

De atunci, First Republic Bank a primit sprijin de la alte bănci, iar în Elveția, autoritățile au cerut UBS să salveze Credit Suisse.

La sfârșitul săptămânii trecute, acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic, făcându-i pe unii să se întrebe dacă banca germană ar putea fi următoarea, deși analiștii au subliniat că poziția sa financiară pare puternică.

Pentru autoritățile de reglementare din zona euro, prăbușirea Băncii Silicon Valley și, probabil, evenimentele ulterioare, ar fi putut fi evitate dacă ar fi existat reguli bancare mai stricte.

”O bancă ca aceasta ar fi fost sub reguli stricte. Nu judec... dar ceea ce înțeleg este că aceste bănci mijlocii, așa-numitele bănci mijlocii din SUA, erau în realitate bănci mari în comparație cu ale noastre din uniunea bancară”, a spus Laboureix.

Parlamentarii europeni au declarat anterior pentru CNBC că autoritățile de reglementare din SUA au făcut greșeli în prevenirea eșecului SVB și al altora.

Una dintre diferențele cheie dintre SUA și Europa este că SUA au un set mai relaxat de reguli de capital pentru băncile mai mici.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
obligațiuni