BCE a menținut dobânzile neschimbate, confirmând așteptările analiștilor

BCE a menținut dobânzile neschimbate, confirmând așteptările analiștilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 apr 2019

Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut astăzi dobânda cheie la 0%, în linie cu estimările analiștilor, reiterând că se așteaptă ca dobânzile reprezentative să rămână la nivelurile actuale până în 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Consiliul guvernatorilor BCE a decis ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,40%.

“Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale cel puțin până la sfârșitul anului 2019 și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru a asigura convergența în continuare susținută a ratelor inflației către niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu”, arată banca centrală într-un comunicat.

BNR: Creșterea presiunii pe leu, „foarte posibilă”. Deteriorarea poziției externe, \ CITEȘTE ȘI BNR: Creșterea presiunii pe leu, „foarte posibilă”. Deteriorarea poziției externe, "deosebit de preocupantă"

La ședința de politică monetară de luna trecută, BCE a adoptat noi măsuri de stimulare a economiei și sectorului bancar din zona euro, constând într-o nouă serie de operațiuni de refinanțare pe termen lung (OTRTL) începând din luna septembrie 2019.

Noile măsuri au fost anunțate la câteva luni după încheierea programului de relaxare cantitativă demarat în martie 2015, prin care BCE a injectat 2.600 miliarde de euro în economiile din zona euro.

“Consiliul guvernatorilor intenționează să continue reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active pe o perioadă extinsă după data la care va începe să majoreze ratele dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară”, potrivit BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banca centrala europeana
dobanzi
politica monetara
relaxare cantitativa