Comisar ANPC: Clienții băncilor fără sediu în România sunt scoși complet de sub protecția legislației privind protecția consumatorilor

Comisar ANPC: Clienții băncilor fără sediu în România sunt scoși complet de sub protecția legislației privind protecția consumatorilor
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 mai 2020

Comisarul Dumitru Manțu avertizează că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor nu are  pârghiile legale să intervină în cazul firmelor care au sediul în străinătate, dar au activitate în România. 10.000 de debitori ai Credit Europe Bank Olanda și Eurobank Ergasis Grecia nu pot beneficia de protecția ANPC, în condițiile în care administratorii din România nu răspund pentru încălcarea legii de către societățile străine.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Dumitru Manțu, comisar în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, vine cu o nouă avertizare publică privind activitatea ANPC.

Avertizarea poate fi citită integral aici, și în formă scurtă aici. Anexele sunt disponibile aici.

Manțu, care în anii anteriori a fost implicat în sancționarea băncilor – inclusiv pentru cesiunea creditelor în străinătate – susține că debitorii români consumatori ai Credit Europe Bank N.V., cu sediul în Olanda și Eurobank Ergasias S.A., cu sediul în Grecia, deși au contracte de credit performante “sunt scoși complet de sub protecția legislației privind protecția consumatorilor, fapt care nu poate fi decât rezultatul eludării prevederilor legale privind libera circulație a capitalurilor și serviciilor”.

Cele două bănci cu sediul în străinătate prestează serviciile prin intermediul unor instituții de credit din România (Credit Europe Ipotecar IFN S.A., respectiv First Bank S.A.), care sunt administratori și care nu pot reprezenta contravențional în fața Autorității instituțiile de credit din afara României, arată Manțu.

VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Florian Nițu, Popovici Nițu Stoica & Asociații: Invocarea forței majore pentru înlăturarea plății chiriei este foarte redusă, soluția e reechilibrarea raporturilor CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Florian Nițu, Popovici Nițu Stoica & Asociații: Invocarea forței majore pentru înlăturarea plății chiriei este foarte redusă, soluția e reechilibrarea raporturilor

ANPC a pierdut recent un proces cu Banca Transilvania privind cesiunea de către Bancpost a unor credite aferente persoanelor fizice către o societate din Olanda. Unul dintre motivele pentru care judecătorii au desființat sancțiunea ANPC, care includea și returnarea dobânzilor și comisioanelor încasate, este acela că Autoritatea a sancționat societatea greșită – ar fi trebuit să sancționeze firma olandeză, numai că aceasta nu este supusă legislației românești.

Încălcarea principiului caracterului personal al răspunderii contravenționale este invocată și de către First Bank S.A. în cadrul plângerilor împotriva proceselor verbale în care au fost constatate încălcării ale legislației în contractele de credit administrate de First Bank S.A dar creditor este Eurobank Ergasias S.A., cu sediul în Grecia, arată Manțu.

Banca Transilvania a preluat doar o parte din împrumuturile Bancpost. Cele rămase în proprietatea grecilor au fost transferate către Eurobank Grecia. în iunie 2018 First Bank a devenit administrator al portofiliului Eurobank în România.

Comisarul spune că Autoritatea este descoperită din punct de vedere legal să protejeze consumatorii în astfel de situații.

“Atribuțiile Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor prevăzute de H.G. nr. 700/2012 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pentru nerespectarea legislației naționale, sunt limitate, doar pe teritoriul țării, or instituțiile de credit din afara României, neavând sediu și reprezentant legal în România, nu intră sub competența Autorității”, arată Manțu.

Totodată, OUG 52/2016 interzice cesiunea creditelor către cesionari care nu au sediul social, sucursale sau reprezentant legal pe teritoriul României pentru a răspunde în litigii sau contravențional. Numai că legea se aplică doar creditelor acordate începând cu octombrie 2016.
De asemenea, Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor nu reglementează în mod clar aprecierea existenței contravențiilor, aplicării și executării sancțiunilor contravenționale și referitor la efectele juridice ale contravențiilor săvârșite pe teritoriul României de persoane juridice care nu au sediul în România, arată comisarul.

Manțu scrie că în cazul contractelor de credit aflate în portofoliul Eurobank Ergasias S.A au fost constatate abateri prin care au fost afectate interesele economice ale consumatorilor.

Doar că Autoritatea nu poate interveni în cazul în care se constată și alte abateri de la prevederile O.G. nr. 21/1992, precum nerespectarea clauzelor contractuale  sau majorarea abuzivă a dobânzii de către persoanele juridice, instituții de credit, din afara României, și nici nu deține pârghiile legale pentru a constata abateri și pentru a dispune măsuri de remediere conform atribuțiilor prevăzute de lege, pentru instituțiile financiare care prestează servicii în mod direct pe teritoriul României pentru toate contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 52/2016, arată Manțu.

Comisarul spune că a informat conducerea Autorității despre această situație: pe fostul președinte Horia Constantinescu numit de PSD și demis anul trecut de guvernul PNL, apoi pe președintele interimar Mihaela Ionescu și din decembrie pe președintele Eduardt Cozminschi, numit de PNL.

“Autoritatea nu poate acționa, conform atribuțiilor prevăzute de H.G. nr. 700/2012, pentru prevenirea și combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor, pentru un număr de cel puțin 60.000 consumatori, din care 9350 consumatori clienți cu credite în derulare ai unor instituții de credit din afara României, conducerea Autorității îndeplinându-și defectuos atribuțiile funcției publice de conducere, protejând interesele operatorilor economici în detrimentul intereselor și drepturilor consumatorilor, a căror apărare reprezintă atribuție prevăzută de lege”, susține Manțu.

Funcționarul mai acuză conducerea Autorității și de răspândirea de informații false prin comunicatele de presă privind activitățile de control în spitale și magazine, ar și Guvernul că a redus la jumătate fondurile bugetare alocate autorității în acest an față de 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
autoritatea nationala pentru protectia consumatorilor
cjpc constanta