EXCLUSIV Modificare pregătită pentru Legea dării în plată: va fi aplicată și beneficiarilor programului Prima Casă

EXCLUSIV Modificare pregătită pentru Legea dării în plată: va fi aplicată și beneficiarilor programului Prima Casă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 23 mai 2018

Beneficiarii programului Prima Casă nu vor mai fi excluși de la posibilitatea de a-și ceda locuința băncii în schimbul stingerii creditului imobiliar, schimbarea fiind avansată acum și prezentată pentru Profit.ro de senatorul Daniel Zamfir, autorul Legii dării în plată. Programul Prima Casă este astăzi exclus de la prevederile acestei legi cu argumentul că statul garantează până la jumătate din costul unui credit imobiliar în condițiile unor dobânzi mai mici percepute de bănci. Senatorul care s-a luptat anul trecut cu băncile pregătește acum o nouă modificare.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astăzi, Legea 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, inițiată de senatorul Daniel Zamfir în colaborare cu avocatul Gheorghe Piperea, stabilește că prevederile „nu se aplică creditelor acordate prin programul "Prima casă".

Proiectul depus acum de senatorul Zamfir propune eliminarea din lege a acestei excepții, cu argumentul principal că între timp dobânzile practicate de bănci în programul Prima Casă au crescut ca urmare a majorării indicelui ROBOR.

Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani. Condiții speciale pentru arendași, inclusiv firme, și facilități pentru tinerii fermieri CITEȘTE ȘI Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani. Condiții speciale pentru arendași, inclusiv firme, și facilități pentru tinerii fermieri

”Întrucât dobânda practicată în cadrul creditelor de tip Prima Casă este una variabilă, calculată în funcție de nivelul ROBOR (după formula ROBOR 3M + marja băncii) fluctuațiile inidicelui pot genera dezechilibre majore în nivelul ratelor plătite, determinând pentru o parte dintre debitori o serie de dificultăți în achitarea lor, și chiar incapacitatea de plată! Menționăm că impactul acestor fluctuații este unul important, având în vedere numărul mare al românilor care au accesat acest program, și care sunt asfel vulnerabili la fluctuațiile ROBOR”, arată inițiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Daniel Zamfir adaugă că majorarea ROBOR de la 0,8% (valoare înregistrată în  martie 2017) la 2,73% (valoare înregistrată în mai 2018) reprezintă dovada clară că și debitorii din cadrul programului „Prima Casă” sunt expuși unor fluctuații majore a ratelor, în măsură să îi dezechilibreze financiar și să genereze un posibil faliment personal. 

Potrivit acestuia, de la lansarea programului, în mai 2009, anual circa 20.000 de români au semnat contracte de creditare în cadrul programului „Prima Casă”, totalizând astfel 230.000 de beneficiari. În aceste condiții, scumpirea costurilor aferente creditului, ca urmare a creșterii accelerate a indicelui ROBOR din ultimele 6 luni, vulnerabilizează o categorie importantă de creditori.

”S-a dovedit în ultimii ani că darea în plată nu a avut efectele dezastruoase pentru piața imobiliară, profețite de adversarii legii, astfel că prevederile legii ar trebui se aplice și creditelor acordate prin programul "Prima casă” ”, a declarat pentru Profit.ro senatorul Daniel Zamfir.

Indicele Robor la șase luni a crescut la 2,89%, un nou record al ultimilor trei ani și jumătate CITEȘTE ȘI Indicele Robor la șase luni a crescut la 2,89%, un nou record al ultimilor trei ani și jumătate

Legea privind darea în plată a intrat în vigoare în mai 2016, după dezbateri lungi și intense în Parlament, și a fost amendată de către Curtea Constituțională a României la finele lui 2016, astfel încât se aplică doar în condițiile impreviziunii, ca urmare a unei decizii a instanței, și nu ca urmare a voinței debitorului, așa cum arăta forma adoptată.

În ciuda dezbaterilor aprinse, chiar Banca Națională a României considera, în Raportul privind Stabilitatea Financiară din decembrie, că legea și-a redus efectele asupra sectorului construcțiilor și generează un ritm din ce în ce mai redus de notificări ale debitorilor care vor să închidă socotelile cu creditorii prin transferul locuinței.

Mai mult, în raportul anterior din luna mai 2017, BNR constata o reorientare a debitorilor de la creditele ipotecare standard către creditele cu garanții de stat Prima Casă, în condițiile în care programul este exceptat la darea în plată.

De la finele anului 2016 până în septembrie 2017, băncile au primit circa 1.600 de noi notificări de dare în plată (+26%), astfel că numărul total al acestora ajunsese la 7.900, cu o valoare a creditelor de 2,2 miliarde de lei. Între septembrie 2016 și februarie 2017, instituțiile de credit primiseră tot un număr de 1.600 de notificări, conform datelor BNR.

Studiu BNR: Generația tânără are un comportament mai bun la plată decât media, dar nu a trecut încă cu creditele printr-o criză economică CITEȘTE ȘI Studiu BNR: Generația tânără are un comportament mai bun la plată decât media, dar nu a trecut încă cu creditele printr-o criză economică

La finele lunii februarie 2017, instituțiile bancare aveau cumulate aproape 7.000 de notificări, ceea ce indoca o încetinire substanțială a numărului de debitori care au început procedurile legale pentru a închide creditele. Băncile au contestat 69% din notificările primite, ceea ce înseamnă că au contestat circa 5.250 de notificări, iar pentru 2.650 de notificări nu au depus contestații.

Numărul de notificări total, care include finanțările acordate de instituțiile financiare nebancare, precum și creditele care au ajuns din portofoliul băncilor la diferiți recuperatori, este, însă, considerabil mai mare. Potrivit datelor de pe portalul instanțelor, numărul dosarelor aflate pe rol, înregistrate pe Legea 77/2016, era, la finele anului 2017, de circa 10.500.

BNR preciza anul trecut că 42% (circa 3.200) din solicitările de dare în plată sunt aferente creditelor în franci elvețieni, ceea ce arată că debitorii cu împrumuturi în moneda elvețiană au cea mai grea situație financiară, deși aceste credite reprezintă o pondere scăzută ca număr și volum în total credite.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
program
darea in plata
daniel zamfir
proiect