Guvernul a împrumutat 251 milioane de euro de la băncile din România, mai mult decât intenționa

Guvernul a împrumutat 251 milioane de euro de la băncile din România, mai mult decât intenționa
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 dec 2018

Ministerul Finanțelor a împrumutat 251,5 de milioane de euro de la băncile locale prin vânzarea de obligațiuni pe 5 ani. Băncile au un surplus de euro rezultat din depozitele de la populație, sumele fiind mai mari decât necesită activitatea de creditare. În urmă cu o lună, ministerul a refuzat, la o licitație similară, ofertele băncilor, dar acum s-a împrumutat la aceeași dobândă cu cea propusă în noiembrie, apropiată și de nivelul la care sunt cotate obligațiunile României pe piețele externe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Finanțele au intenționat să atragă 200 de milioane de euro, dar au luat în final 251,5 milioane de euro la un randament mediu anual de 0,95%, ofertele din partea băncilor totalizând 374,5 milioane de euro.

La începutul lunii noiembrie, Finanțele au dorit să împrumute 150 de milioane de euro, ofertele totalizând 289,4 milioane de euro, dar au renunțat. Randamentul mediu din ofertele băncilor s-a situat la 0,96%, apropiat de cel acceptat acum.

Anterior, statul s-a împrumutat în euro pe piața locală cel mai recent în iulie, când a luat 109 milioane de euro pe 2 ani și 7 luni, la un randament anual de 0,33%.

Investitori din România au cumpărat eurobonduri de 150 milioane de euro din emisiunea de obligațiuni totalizând 1,75 miliarde de euro a Finantelor CITEȘTE ȘI Investitori din România au cumpărat eurobonduri de 150 milioane de euro din emisiunea de obligațiuni totalizând 1,75 miliarde de euro a Finantelor

Depozitele în valută sunt în creștere, în timp ce creditarea în valută către persoane fizice a încetinit puternic, fiind descurajată în ultimii ani de către autorități.

De pe piața internă, Guvernul s-a mai împrumutat în valută anul acesta, cu 250 de milioane de euro în februarie și 109 milioane euro în iulie.

Ce a mai împrumutat România de pe piețele externe anul acesta

Cel mai recent, România a ieșit pe piețele externe în octombrie, când a împrumutat 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri. În acest an, statul a mai atras prin emisiuni pe piețele externe alte 2 miliarde de euro, în februarie, și încă 1,2 miliarde de dolari, în iunie. Ținta de împrumut de pe piețele externe a Ministerului Finanțelor pentru întreg anul 2018, țintă orientativă, este de circa 4,5 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
banci