Guvernul critică Legea dării în plată: Riscurile de afectare a stabilității economice a României sunt majore

Guvernul critică Legea dării în plată: Riscurile de afectare a stabilității economice a României sunt majore
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 20 mar 2016

Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere critic la adresa Legii dării în plată, afirmând că ar putea să o susțină doar dacă sunt operate modificări ample, având în vedere că actuala formă ar putea afecta stabilitatea băncilor, precum și a întregii piețe financiare din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Riscurile generate de aplicarea legii în forma transmisă spre reexaminare Parlamentului sunt majore. (...) Consecințele negative aferente ar putea fi semnificative, efectele generate de aplicarea legii fiind greu de cuantificat, ca urmare a precedentului creat, hazardului moral general, precum și a incertitudinii care poate afecta în mod semnificativ percepția mediilor investiționale asupra predictibilității cadrului legislativ din România", se arată în punctul de vedere al Guvernului.

Acest document a fost transmis Parlamentului la mijlocul lunii martie și se referă la forma inițială a legii care a trecut de Legislativ și nu la modificările efectuate în Senat, după reexaminare, arată news.ro.

Jiru: Mi-e teamă de amendamentul la darea în plată ca statul să plătească garanția Prima Casă. Dacă vin 50.000 de oameni cu cheile, bugetul plătește 1 mld. euro CITEȘTE ȘI Jiru: Mi-e teamă de amendamentul la darea în plată ca statul să plătească garanția Prima Casă. Dacă vin 50.000 de oameni cu cheile, bugetul plătește 1 mld. euro

Guvernul arată că "măsurile propuse au un caracter mult prea general, fără să aibă la bază o analiză solidă realizată din punct de vedere al impactului economic, social și juridic și nu sunt acoperite toate ipotezele domeniului supus reglementări". Ca exemplu, Executivul spune că legea nu precizează ce se întâmplă în ipoteza în care creditul este garantat cu bunul alte persoane, dacă bunul este ipotecat în favoarea mai multor creditori sau dacă valoarea imobilului este mai mare decât valoarea creditului ce urmează a fi lichidat.

Mai mult, legea nu îndeplinește normele de tehnică legislativă, nu este clară, predictibilă și încalcă și mai multe prevederi ale Codului civil.

Guvernul critică și absența unor prevederi concrete cu privire la beneficiarii legii și nici privind criteriile obiective care au stat la baza selectării aceostra.

"Astfel, nu se face nicio diferență între debitorii de bună credință și cei de rea credință, deoarece textul legii nu face nicio menține cu privire la situația reală a debitorului care ar putea să utilizeze procedura de dare în plată", se arată în documentul Guvernului, transmis către Parlament.

Guvernul vrea ca proiectul dării în plată să definească exact beneficiarii, iar programul Prima Casă să fie exceptat CITEȘTE ȘI Guvernul vrea ca proiectul dării în plată să definească exact beneficiarii, iar programul Prima Casă să fie exceptat

Executivul atrage atenția și asupra dezechilibrelor de pe piața financiară care ar putea fi provocate de această lege, precum și de încălcarea principiului retroactivității prin aplicarea la creditele aflate în derulare.

Mai mult, Guvernul susține că ar putea fi afectate și băncile, care ar putea da apoi în judecată statul român.

"Legea în forma transmisă spre reexaminare Parlamentului poate afecta funcționarea normală a instituțiilor de credit, inclusiv prin eventuala înăsprire a condițiilor creditului ipotecar/imobiliar în general. (...) Legea ar genera consecințe negative asupra finanțelor publice și a cadrului macroeconomic", se arată în punctul de vedere al Executivului.

Executivul cere și exceptarea Programului "Prima Casă" din lege, altfel ar fi pusă în discuție "însăși existența programului".

Guvernul transmite că ar poate susține proiectul, însă numai dacă sunt luate în considerare aceste critici. Mai mult, Executivul precizează că modificările din Senat, după reexaminarea proiectului, nu rezolvă decât parțial problemele din lege.

Legea dării în plată se află în acest moment la reexaminare în Parlament, în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Reexaminarea a fost aprobată de Senat, cu modificări.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege privind darea in plata