Isărescu: În 20 de ani, nu am văzut niciodată atâtea pericole la adresa stabilității economice și financiare a României

Isărescu: În 20 de ani, nu am văzut niciodată atâtea pericole la adresa stabilității economice și financiare a României
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 15 mar 2016

Indicatorii României arată bine în acest moment. După ani de austeritate, România are una dintre cele mai ridicate rate de creștere economică din Uniunea Europeană și îndeplinește condițiile de aderare la zona euro, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Cu toate acestea, stabilitatea financiară și economică a României este amenințată de legea dării în plată și de creșterea deficitului bugetar peste limite sustenabile, a avertizat Isărescu, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

România a făcut progrese mari în ultimii ani în privința stabilității financiare și economice și a ajuns la una dintre cele mai ridicate rate de creștere din UE. Însă această stabilitate, atinsă cu sacrificii, riscă să afecteze viitorul țării, spune Isărescu.

“Personal, în 20 de ani, nu am văzut niciodată atâtea pericole la adresa stabilității economice și financiare a României”, a declarat guvernatorul BNR, în deschiderea conferinței.

"Dacă nu suntem atenți, putem să stagnăm nu numai economic, dar să și întârziem în procesul de convergență, să și rătăcim drumul", a arătat șeful băncii centrale.

Cioloș: CA-urile companiilor de stat vor fi profesionalizate, pentru a nu mai fi sinecuri ale funcționarilor CITEȘTE ȘI Cioloș: CA-urile companiilor de stat vor fi profesionalizate, pentru a nu mai fi sinecuri ale funcționarilor

Isărescu s-a referit la pericolul ca deficitul bugetar să ajungă la 4% din PIB în 2017, peste limita de 3% impusă de tratatele europene, situație care va duce la creșterea datoriei publice, tocmai într-un moment în care România ar trebui să pună bani deoparte.

O altă problemă este lipsa stabilității legislative. Isărescu a dat ca exemplu legea dării în plată, prin care debitorii persoane fizice pot renunța la credite dacă lasă cheile casei băncii.

“Țara are nevoie de stabilitate legislativă. Este esențială pentru a încuraja investițiile interne și externe”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a declarat că sprijină în totalitate poziția Guvernului, aceea că legea dării în plată trebuie să capete un caracter social, și ca programul Prima Casă, eminamente social, să nu fie prins în lege.

Isărescu: În 20 de ani, nu am văzut niciodată atâtea pericole la adresa stabilității economice și financiare a României

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
growth forum