Numărul românilor cu întârzieri la credite a scăzut în octombrie, dar valoarea restanțelor e în creștere

Numărul românilor cu întârzieri la credite a scăzut în octombrie, dar valoarea restanțelor e în creștere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 dec 2015

Numărul persoanelor fizice cu restanțe la bănci a scăzut în octombrie cu 4.000 față de septembrie, iar numărul restanțelor a scăzut cu peste 5.000. Suma totală datorată a crescut, însă, cu 40 de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

712.200 de români aveau 955.900 de credite restante la 33 de bănci și 24 de instituții financiare nebancare, în septembrie, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. Întârzierile la plată de peste 30 de zile erau de 11,3 miliarde de lei, dintre care mai mult de jumătate pentru credite în valută.

Aproape 7,9 miliarde de lei sunt restanțe pentru credite din care băncile și IFN au slabe speranțe că mai pot recupera prea mult sau că debitorii vor relua plățile ratelor lunare, din moment ce au întârzieri de peste 90 de zile.

Creditorii au trimis la colectare credite de 2,2 miliarde de lei, iar în afara bilanțurilor au scos, în total, împrumuturi de aproape 1,2 miliarde de lei. Această cifră e cu un miliard de lei mai mare decât cea din octombrie anul trecut. Băncile pot scoate creditele în afara bilanțurilor atunci când au o întârziere la plată mai mare de un an de zile sau când s-a declanșat executarea silită a debitorului. BNR a îndemnat băncile să scoată din bilanțuri creditele neperformante, fie prin vânzare, fie prin ștergere, pentru a reduce rata creditelor neperformante.

Din perspectiva ratei neperformantelor lucrurile stau mai bine pentru bănci. Indicatorul a scăzut la 12,3% în septembrie, cu trei puncte procentuale față de acum un an și cu aproape 10 puncte față de acum doi ani. Un rol în această scădere îl joacă și schimbarea modului de calcul a neperformantelor, care e mai puțin riguros începând cu 2014.

Numărul restanțierilor a fost oferit ca argument de către inițiatori în favoarea adoptării legii dării în plată, care au susținut că 800.000 de români vor beneficia de legea prin care pot scăpa de datorii dacă lasă casa băncii. Potrivit BNR, numărul restanțierilor cu credite ipotecare este mult mai mic, de aproximativ 32.000.

viewscnt
Afla mai multe despre
restante banci
restantieri credite