OTP Bank România lansează un program de conversie a creditelor în franci elvețieni care va costa 82 mil. euro

OTP Bank România lansează un program de conversie a creditelor în franci elvețieni care va costa 82 mil. euro
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 nov 2015

OTP Bank a aprobat un plan pentru conversia creditelor din franci elvețieni în lei sau euro cu discount pentru clienți, la cursul zilei, și se așteaptă la un impact negativ de 82 de milioane de euro din această operațiune. Clienții vor primi oferte personalizate începând cu luna decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

OTP vrea să scape de creditele în franci elvețieni din bilanț și va lansa o ofertă e conversie către toți clienții cu împrumuturi ipotecare. Banca se așteaptă la un impact de 96 de milioane de euro (25,5 miliarde de forinți) asupra bilanțurilor, sumă înainte de taxe, și la un impact de 82 de milioane de euro după plata taxelor. Sumele sunt valabile în condițiile în care toți clienții acceptă oferta băncii, potrivit unui raport publicat de banca-mamă la Budapesta.

Aproximativ 10.500 de clienți sunt vizați, iar ofertele vor fi făcute în perioada decembrie 2015 – februarie 2016. Sunt eligibili debitorii care nu au restanțe mai mari de 90 de zile.

Discount-ul va fi calculat pentru fiecare debitor în parte, iar noile credite vor avea dobânzi în linie cu media pieței la lei sau euro.

“La realizarea programului de conversie, OTP Bank România a încorporat sfaturile relevante ale Băncii Naționale a României privind tratamentul debitorilor cu credite în franci elvețieni”, se arată în raport.

Banca a pus deja deoparte provizioane de 21,5 milioane de euro pentru această operațiune, ceea ce a dus la scăderea capitalului acționarilor cu 10% în termeni trimestriali, se arată în raport. Rata de adecvare a capitalului era de 12,7% la sfârșitul trimestrului trei.

OTP speră astfel să scape și de problemele legale generate de contractele de credit încheiate înainte de 2010.

Banca a pierdut un proces pe clauze abuzive la Tribunalul București cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în această vară. Dacă decizia este confirmată de Curtea de Apel București, atunci OTP va trebui să elimine din toate contractele mai multe clauze referitoare la dobânzi și comisioane. Debitorii vor putea ulterior să ceară și restituirea sumelor încasate fără temei, ceea ce ar putea genera pierderi suplimentare băncii.

OTP Bank a făcut un profit net în România de 8 milioane de euro în primele trei trimestre. Banca arată cifre în creștere pe toate direcțiile de business, acestea fiind, însă, puternic influențate de achiziția Millenniumm Bank.

În Ungaria, statul a obligat băncile la conversia creditelor din valută în forinți, iar instituțiile de credit au fost nevoite să suporte cea mai mare parte a pierderilor.

Băncile din România încearcă să scape atât de creditele în franci, care sunt tot mai puțin performante după aprecierea puternică a monedei elvețiene, cât și de problemele legale asociate.

Banca Transilvania a convertit creditele a aproximativ 15.000 de clienți ai Volksbank, după achiziția băncii austriece, și a restituit comisionul de risc. BT a redus soldul credielor clienților preluați cu 290 de milioane de lei.

Chiar dacă n-a acordat credite în franci elvețieni, BCR, cea mai mare bancă locală, a lansat o ofertă de reducere a ratelor pentru clienți. Și BCR, la fel ca OTP sau Volksbank, are procese cu ANPC. 15.000 de clienți au acceptat oferta BCR, până la sfârșitul lunii octombrie, și au renunțat, astfel, la pretențiile litigioase.

Băncile au făcut pierderi din creditarea în franci elvețieni, potrivit BNR. Rata creditelor neperformante este de 17% pentru aceste credite, iar procentul nu include și creditele externalizate, unde băncile au marcat deja pierderile.

Tot BNR arată că debitorii în franci elvețieni sunt cei mai împovărați între persoanele fizice care au luat credite, cu un grad de îndatorare de 70%. Șase din zece români cu credite în moneda elvețiană au venituri sub media pe țară. Situația acestora s-a agravat după ce Banca centrală a Elveției a renunțat la politica de fixare a francului față de euro în luna ianuarie. Francul s-a apreciat la maxime istorice după această decizie și a ajuns la peste 4 lei, de la aproximativ 2 lei în perioada de boom din 2007-2008.

Această depreciere a determinat debitorii să înceapă un val de procese prin care cer nu numai eliminarea clauzelor privind variația dobânzilor și pe cele privind comisioanele, ci și înghețarea cursului de schimb la cursul de la nivelul acordării împrumuturilor. Instanțele din țară au început să dea tot mai multe decizii favorabile debitorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
conversie otp bank
conversie credite franci elvetieni
pierderi otp bank