Prima decizie definitivă în procesele ANPC vs bănci, cu efecte pentru toate contractele de credit, se pronunță pe 10 februarie

Prima decizie definitivă în procesele ANPC vs bănci, cu efecte pentru toate contractele de credit, se pronunță pe 10 februarie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 3 feb 2016

Curtea de Apel București va da săptămâna viitoare decizia definitivă într-un litigiu dintre ANPC și OTP Bank care vizează toate contractele băncii încheiate înainte de criză, după ce azi a judecat apelul. Pe fond, Tribunalul București a eliminat clauza care permitea băncii să modifice dobânda în funcție de politica proprie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Procesul este primul care va primi o decizie definitivă din seria de litigii deschisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, începând din 2013, cu efecte asupra tuturor contractelor din portofoliul băncilor.

Atât reprezentanții băncii, cât și cei ai ANPC au cerut amânarea cauzei, însă Curtea a respins cererile, a judecat apelul și a amânat pronunțarea cu o săptămână.

OTP a fost prima bancă ce a pierdut un litigiu cu efecte asupra tuturor contractelor la Tribunal. Instanța din București a decis, la sfârșitul lunii iulie, că banca a inserat clauze abuzive în contractele de credit încheiate cu clienții în perioada 2007-2008 și a dispus eliminarea acestora din întregul portofoliu de credite al băncii. Banca a atacat cu apel sentința inițială.

Dacă instanța de apel va menține deciza de pe fond, OTP Bank va fi obligată să modifice toate contractele de credit ipotecar și de credit de consum cu ipotecă care conțin o clauză prin care banca își arogă dreptul de a modifica dobânda după politica proprie și care a generat costuri suplimentare pentru debitori.

Curtea de Apel ar putea lămuri și cum se va aplica exact această decizie, dat fiind faptul că Tribunalul nu arată cum trebuie calculate dobânzile clienților.

Cel mai bun credit pentru bănci CITEȘTE ȘI Cel mai bun credit pentru bănci

Procesul a pornit după ce cinci clienți cu credite în franci elvețieni au reclamat la ANPC că OTP le-a majorat nejustificat dobânda. În iunie 2008 OTP a crescut dobânzile tuturor clienților de la 5,5% la 6,49% pentru cei cu credite ipotecare și de la 5,7% la 6,99% pentru cei cu credite de consum cu ipotecă. Deși banca preciza că dobânda este variabilă și clauza făcea referire la indicatori de piață precum Libor CHF, în realitate dobânzile nu au scăzut ulterior, așa cum scădeau referințele menționate.

Tribunalul nu a dispus și returnarea unor sume către clienți, însă magistrații au arătat, în motivarea deciziei, că debitorii se pot îndrepta ulterior împotriva băncii pentru a-și recupera banii.

În susținerea ANPC au intervenit și două asociații de consumatori, Parakletos și Asociația de Consiliere a Clienților Bancari și a Asiguraților din România.

De la sfârșitul anului 2013, legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte prevede că instanțele dispun scoaterea clauzelor abuzive din toate contractele încheiate de către profesionistul chemat în judecată de ANPC sau de o asociație de consumatori semnificativă.

OTP Bank e în topul băncilor când vine vorba de procese pierdute cu consumatorii, în special pe clauza de dobândă.

Banca a lansat, în decembrie, o ofertă de conversie cu discount pentru clienți. În forma inițială a ofertei, clienții se obligau se renunțe la litigii pentru a primi reducerea de sold. OTP a modificat contractele și cei care aleg să nu renunțe la procese primesc un discount mai mic.

ANPC se judecă, pe baza legii 193, în 37 de procese cu BCR, OTP, Bancpost, Volksbank, Credit Europe Bank, Credit Europe IFN, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Alpha Bank, ING Bank, Banca Românească și BCR Banca pentru Locuințe.

viewscnt
Afla mai multe despre
clauze abuzive
clauze abuzive otp bank
otp bank