Proiectul pentru transferul protecției consumatorilor de servicii financiare la BNR primește raport negativ

Proiectul pentru transferul protecției consumatorilor de servicii financiare la BNR primește raport negativ

Inquam Photos

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 23 mai 2024

Senatorii din comisiile de raport au respins proiectul de lege care prevede transferul prerogativelor privind protecția consumatorilor de servicii financiare de la ANPC la BNR. Inițiativa este susținută de Banca Națională, dar are acum mari șanse să pice în Senat. Deputații vor avea însă ultima decizie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Comisia economică, condusă de Daniel Zamfir (PSD), și Comisia de finanțe-bănci, condusă de Nicolae Neagu (PNL), au dat raport comun negativ pentru proiectul depus în această primăvară de deputații Iulius Firczak și Bogda-Alin Stoica (minorități).

Proiectul, care are sprijinul Băncii Naționale a României, prevede ca banca centrală să înlocuiască Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ca autoritate responsabilă cu reglementarea și aplicarea legislației specifice pentru consumatorii de produse și servicii financiar-bancare, cu câteva excepții.

Așa cum Profit.ro a relatat anterior, autorii proiectului susțin că modificarea este necesară ca urmare a creșterii complexității reglementărilor în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiar-bancare, pentru care e nevoie de cunoștințe de specialitate.

Tranzacție: The New Originals Company, parte a holdingului de investiții Raiffeisen, cumpără Inedit Food, afacerea cu produse din soia a Dr. Oetker România CITEȘTE ȘI Tranzacție: The New Originals Company, parte a holdingului de investiții Raiffeisen, cumpără Inedit Food, afacerea cu produse din soia a Dr. Oetker România

Guvernatorul Mugur Isărescu a scris Parlamentului că este nevoie de actualizarea propunerii, pentru a include și cele mai recente modificări în domeniu, adăugarea Legii nr. 414/2023 privind desfășurarea acțiunilor în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor.

De asemenea, Isărescu mai spune că este nevoie de avizul Băncii Centrale Europene, având în vedere că sunt atribuite noi competențe BNR, și că de demersurile necesare se poate acuma BNR, dacă primește o solicitare de la parlamentari.
Isărescu a scris prima oară Parlamentului în toamna lui 2022 pe această temă, când a arătat că BNR vrea să preia din prerogativele ANPC. Ideea apăruse într-un document oficial în 2018, cu ocazia Planului de adoptare a euro, document la care a contribuit și banca centrală.

Deși nu s-a arătat entuziasmat în ceea ce privește acest transfer de atribuții, Isărescu a arătat că există un astfel de model și la alte bănci centrale europene și a sugerat că ANPC nu are specialiștii necesari care să se priceapă la domeniul financiar- bancar.

De cealaltă parte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis că se opune inițiativei deputaților minorităților.

Într-o scrisoare semnată de fostul președinte Horia Constantinescu, actual candidat PSD la Primăria Constanța. ANPC spune că băncile au „exploatat” „criza economică și socială din 2007-2008” (care în România s-a manifestat mai ales între finele lui 2008 și 2010, în realitate, n.red.) și pune în discuție modul în care BNR a „intermediat” relația dintre bănci și consumatori de-a lungul timpului.

VIDEO Incendiu puternic la sediul central al Novo Nordisk. Este al doilea incendiu cu care compania se confruntă în mai puțin de o săptămână CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu puternic la sediul central al Novo Nordisk. Este al doilea incendiu cu care compania se confruntă în mai puțin de o săptămână

„Cât privește chestiunea asumării preluării competențelor de supraveghere și control de către Banca Națională a României, este de menționat faptul că, de-a lungul timpului a existat un dialog constant între Autoritate și Banca Națională a României, dialog din care a rezultat preocuparea celei din urmă, exclusiv în ceea ce privește supravegherea prudențială a pieței, fără asumarea realizării strategiei și politicii de protecție a consumatorilor de produse și servicii financiare bancare și respectiv a transpunerii sau implementării actelor legislative europene, aspect reflectat de altfel în activitatea curentă a acesteia”, arată ANPC.

Totodată, ANPC mai întoarce spre BNR și comentariile lui Isărescu din urmă, care spunea că supravegherea bancară ar fi în conflict cu protecția consumatorilor.

„Mai mult, calitatea de avizator al operatorilor bancari ar conduce automat la suspiciunea creării unei imparțialității a BNR în ceea ce privește modul de analiză și soluționare a petițiilor consumatorilor persoane fizice”, arată ANPC.

Autoritatea mai susține și că are o rată de succes de peste 80% în litigiile cu băncile și IFN și că a obținut restituiri de zeci de milioane de euro pentru consumatori, în principal din litigiile cu Raiffeisen Bank, deși rata de câștig are putea scădea, având în vedere cele mai recente decizii privind anuitățile la credite.

Astfel, ANPC a primit, începând cu 2019, 17.689 de reclamații de la consumatori privind băncile și susține că aceștia au primit 44,4 milioane de lei, 7,2 milioane de euro și 25,3 milioane de franci elvețieni.

FOTO Corespondență din Atena – Într-o intervenție-surpriză, cea mai mare companie energetică din Ucraina, a miliardarului Rinat Ahmetov, mulțumește României pentru sprijin. Ajutorul cerut din partea Europei CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență din Atena – Într-o intervenție-surpriză, cea mai mare companie energetică din Ucraina, a miliardarului Rinat Ahmetov, mulțumește României pentru sprijin. Ajutorul cerut din partea Europei

Inițiativa legislativă a mai primit avize negative (dar consultative) de la Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru drepturile omului și avize pozitive de la Comisa juridică, Comisia de comunicații, Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social.

Pe 29 mai se împlinește termenul de adoptare tacită. Dacă va intra în plenul Senatului pentru vot, cel mai probabil inițiativa va fi respinsă, având în vedere raportul comisiilor de fond.

Pe de altă parte, decizia finală și dezbaterile mai ample vor avea loc la Camera Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
protectia consumatorilor
bnr
servicii financiare
anpc