Șeful UniCredit se așteaptă la profituri mari din România după achiziția Alpha Bank. Ce presupune tranzacția și ce planuri mai au cele două grupuri

Șeful UniCredit se așteaptă la profituri mari din România după achiziția Alpha Bank. Ce presupune tranzacția și ce planuri mai au cele două grupuri
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 23 oct 2023

Cea mai mare parte a profiturilor adiționale de 100 de milioane de euro după acordul dintre UniCredit și Alpha Bank urmează să vină din România, arată Andrea Orcel, președintele grupului italian. El spune că se uită în continuare la oportunități de achiziții în Europa Centrală și de Est. De cealaltă parte, șeful grupului Alpha spune că vânzare activelor din România va aduce aceleași venituri recurente pentru acționari, dat fiind faptul că va păstra o cotă în banca rezultată după fuziune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Alpha Bank România și-a finalizat restructurarea și va aduce cea mai mare parte a profiturilor suplimentare pe care UniCredit le va obține după fuziune, arată Andrea Orcel, președintele grupului UniCredit.

„Cele 100 de milioane de euro reprezintă veniturile suplimentare de la Alpha care vor veni la UniCredit, peste care se adaugă sinergiile”, explică Orcel, într-o conferință online cu analiștii bancari.

UniCredit a agreat să plătească 300 de milioane de euro cash pentru afacerea din România (sub fondurile proprii, după cum vom vedea mai jos), dar va oferi Alpha Bank și 9,9% din cota băncii din România după încheierea fuziunii.

BNR va cere mai mult capital băncilor CITEȘTE ȘI BNR va cere mai mult capital băncilor

Orcel estimează că tranzacția s-ar putea încheia anul viitor și spune că mai sunt multe de discutat, astfel că prețul final s-ar putea modifica.

„Dacă ești conservator în estimări, te uiți la a doua parte a lui 2024 pentru aprobări și execuție. Dacă putem să o facem mai devreme, o facem mai devreme. Dar avem mult de lucru și trebuie să clarificăm multe lucruri. Am lucrat îndeaproape, dar nu am intrat în toate detaliile, pentru că am dorit să păstrăm confidențialitatea”, spune Orcel – cele două părți au reușit să țină secrete negocierile până la anunțul de astăzi.

UniCredit va intra și pe piața din Grecia prin Alpha Bank și urmărește să le vândă grecilor produse de asset management și united linked, după achiziția cotei majoritare în AlphaLife.

Orcel spune că UniCredit are capital suficient pentru a se uita și la alte achiziții în regiune, dar acestea trebuie să fie „potrivite”.

„E treaba noastră să ne uităm la multe lucruri, este de asemenea treaba noastră să fim absolut disciplinați. Ne uităm la oportunitățile care aduc valoare. Sunt mai multe oportunități de a aduce valoare în ECE decât în alte piețe. Vom continuat să ne uităm, dacă sunt oportunități în piețele potrivite, în termenii potriviți, care sunt consistente cu strategia noastră și indicii financiari stabiliți vom mergem mai departe, dacă nu, nu vom merge mai departe”, spune Orcel.

BCE începe pregătirile pentru euro digital CITEȘTE ȘI BCE începe pregătirile pentru euro digital

De cealaltă parte, Vassilios Psaltis, președintele grupului Alpha Bank, spune că tranzacția va permite Alpha să-și consolideze capitalul și să poarte discuții de pe o poziție mai bună cu reglementatorul în ceea ce privește plata dividendelor – strategia Alpha Bank este să distribuie acționarilor dividende în acest an.

Alpha Bank a beneficiat de un ajutor financiar de la statul grec, în contextul crizei multiple prin care a trecut Grecia începând cu 2008-2009 și din care a început să-și revină în ultimii ani. UniCredit s-a arătat interesată de achiziția cotei de 9% deținută de statul elen la Alpha (cotă în contul injecție de capital) – dacă statul nu va dori să vândă, atunci UniCredit va cumpăra până la 5% din Alpha din piața de capital.

Întrebat dacă se gândește la o ieșire completă din piața românească, Psaltis spune că vede în continuare oportunități și se așteaptă la venituri similare cu cele pe care le obține acum imediat după fuziune.

„Considerăm că e o economie cu o creștere foarte rapidă, un sector bancar atractiv. Însă, pe măsură ce timpul a trecut, toți am ajuns la concluzia că, pentru a obține randamente adecvate, e nevoie însă de scară. Ne uităm la optimizarea felului în care putem extrage valoare din franciză – care, apropo, o duce foarte bine, și o dovadă este parteneriatul cu UniCredit. Această tranzacție accelerează îndeplinirea obiectivelor în România, dar pe de altă parte duce și la optimizarea valorii la nivel de grup. Creăm un jucător de top 3, este clar un pas în față în ceea ce înseamnă profitabilitatea și scara, dar la finele zilei și în ceea ce privește și abilitatea de servire a clienților.

Această cotă de 10% într-o bancă mult mai profitabilă permite, la finele zilei, obținerea aceluiași nivel de venit pe care l-am promis, dar cu optimizare a eficienței capitalului și în același timp obținem o creștere de peste 100 de puncte de bază a capitalului”, explică șeful Alpha Bank.

GRAFICE Producția de credite pentru populație își revine ușor. Împrumuturile pentru firme pierd din viteză CITEȘTE ȘI GRAFICE Producția de credite pentru populație își revine ușor. Împrumuturile pentru firme pierd din viteză

Alpha Bank avea capitaluri proprii de 2,1 miliarde de lei la finele anului trecut sau circa 420 de milioane de euro. Banca a avut venituri de 753,3 milioane de lei anul trecut și cheltuieli de 602,4 milioane de lei. Aceste cheltuieli, dintre care 260 de milioane de lei sunt administrative și 234 de milioane de lei sunt cheltuieli cu personalul, s-ar putea reduce ca urmare a fuziunii.

UniCredit Bank avea capitaluri proprii de 7,1 miliarde de euro la jumătatea anului sau circa 1,43 miliarde de euro. Banca a înregistrat un profit net de 582 de milioane de lei la jumătatea anului, ceea ce corespunde unui profit anualizat de 1,16 miliarde de lei sau 235 de milioane de euro – spre comparație, Alpha Bank a obținut un profit net de 129 de milioane de lei anul trecut.

O cotă de 9,9% în capitalul băncii rezultate după fuziune va fi de circa 180 de milioane de euro. Astfel, tranzacția ar duce la un total de 480 de milioane de euro în beneficii pentru Alpha Bank, o primă de 50 de milioane de euro peste capitalurile proprii. Suma ar putea fi însă reevaluată, după cum arată Orcel.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit bank
alpha bank
achizitie alpha bank
fuziune unicredit alpha bank