Băncile japoneze își pregătesc angajații pentru un scenariu inedit: dobânzi pozitive

Băncile japoneze își pregătesc angajații pentru un scenariu inedit: dobânzi pozitive
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2024

Într-un moment în care Japonia se apropie de sfârșitul a opt ani de dobânzi negative, o bancă regională din Kyoto oferă programe de e-learning acelor angajați care nu s-au mai confruntat niciodată cu un scenariu în care au acordat credite sau au colectat depozite într-un context de dobânzi pozitive, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La una dintre aceste ședințe de pregătire, destinate celor aproximativ 3.300 de angajați ai Bank of Kyoto, li se explică acestora de ce sunt importante dobânzile, cum este stabilită dobânda la împrumuturi și cum majorarea dobânzilor afectează afacerile și clienții băncilor. În cadrul altor ședințe, directorii în vârstă ai băncii, care au trecut prin perioada când Japonia avea dobânzi pozitive, împărtășesc expertiza lor cu privire la cum să îi convingi pe debitori să accepte comisionare mai mari, arată Agerpres.

VIDEO Pe Cont Propriu - Laura Sardescu, co-fondator neakaisa.ro: Momentul în care am depășit vânzări de 1 milion euro, la fel de șocant ca alternativa în care totul se duce de râpă CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Laura Sardescu, co-fondator neakaisa.ro: Momentul în care am depășit vânzări de 1 milion euro, la fel de șocant ca alternativa în care totul se duce de râpă

Toate aceste programe de e-training, care sunt oferite via ședințe de câte 30 de minute ce pot fi vizualizate pe telefon, au drept obiectiv pregătirea angajaților mai tineri pentru o intensificare a concurenței cu privire la atragerea de depozite, lucru inedit în condițiile în care până acum aceasta era o problemă deoarece băncile japoneze stăteau pe grămezi mari de bani.

"Este un lucru de bază pentru că vrem ca angajații noștri, în special cei tineri, să înțeleagă cum este într-o lume în care dobânzile sunt pozitive. Este crucial ca angajații noștri să înțeleagă că lucrurile sunt diferite atunci când dobânzile cresc și să își schimbe modul de gândire astfel încât să fim pregătiți atunci când va veni timpul", a declarat adjunctul directorul de resurse umane de la Bank of Kyoto, Tadashi Shimamoto.

Timp de mai multe decenii Banca Centrală a Japoniei a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero și chiar sub acest nivel, din cauza unei inflații scăzute prelungite și a stagnării economice. În această perioadă, deponenții obișnuiți au primit doar dobânzi extrem de mici pentru economiile lor iar ratele la creditele ipotecare au fost foarte mici.

Însă în condițiile în care de mai mult de un an rata inflației a depășit ținta de 2% a Băncii Japoniei, instituția monetară ar urma să scoată dobânzile pe termen scurt din zona negativă încă de marți. O astfel de măsură, care ar fi prima majorare a costului creditului adoptată în Japonia după 2007, ar urma să îi forțeze pe creditori și pe debitori să își modifice scenariul de bază care pleca de la ipoteza că banii ieftini vor rămâne abundenți timp de mai mulți ani.

"Pentru tinerii noștri angajați, dobânzile au rămas în zona negativă de-a lungul întregii lor cariere, așa că pentru ei este pentru prima dată când dobânzile vor crește. Este un teritoriu necunoscut, o lume complet nouă pentru ei", spune Tadashi Shimamoto. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dobânzi pozitive
japonia
banca