BCE a menținut nemodificate dobânda cheie și programul de achiziții de active

BCE a menținut nemodificate dobânda cheie și programul de achiziții de active
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 sep 2016

Acțiunile europene scad, în timp ce moneda euro se apreciază, după ce Banca Centrală Europeană a menținut neschimbată rata dobânzii cheie și a decis, în pofida așteptărilor unor investitori și analiști, să nu exitindă actualul program de achiziții de active.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“La întâlnirea de astăzi, BCE a decis ca rata dobânzii la principalele operațiuni de refinanțare șși ratele la facilitatea de creditare și depozit vor rămâne neschimbate, la 0%, 0,25%, respectiv 0,4%. BCE de așteaptă ca dobânzile să rămână la nivelul actual sau mai jos pentru o perioadă lungă de timp și mult peste orizontul achizțiilor de active”, se arată într-un comunicat al BCE.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 era în scădere cu 0,24%, în timp ce euro avansa cu circa 0,4% față de dolar.

Deși analiștii anticipau menținerea ratelor de dobândă la nivelul anterior, aceștia acordau șanse destul de mari unei extinderi a programului de relaxare cantitativă.

În martie, alături de reducerea ratei dobânzii cheie, BCE a suplimentat achizițiile lunare de active din zona euro cu 20 miliarde de euro, la 80 miliarde de euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de companii, încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade). Programul va dura până în martie 2017, în cazul în care BCE nu va decide extinderea lui.

BCE a început să cumpere obligațiuni emise de companii la începutul verii, în speranța că le va încuraja astfel să împrumute și să cheltuiască, o nouă încercare a băncii de a relansa o inflație extrem de scăzută în zona euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce